Nord-Korea

Nordkoreansk soldat skutt av sine egne da han la på sprang over grensa

En nordkoreansk soldat har hoppet av til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede demilitariserte sonen mellom de to landene, melder sørkoreanske medier.

SKUTT: En nordkoreansk soldat har hoppet av til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede demilitariserte sonen mellom de to landene, melder sørkoreanske medier. Foto: Jung Yeon-je / AFP / NTB Scanpix
SKUTT: En nordkoreansk soldat har hoppet av til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede demilitariserte sonen mellom de to landene, melder sørkoreanske medier. Foto: Jung Yeon-je / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En nordkoreansk soldat ble skutt i skulderen og albuen av sine nordkoreanske medsoldater da han mandag flyktet over grensa til Sør-Korea. Det skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Mannen tok seg over en strengt bevoktet grenseovergang ved landsbyen Panmunjom, i den demilitariserte sonen (DMZ), da nordkoreanske soldater åpnet ild mot sin kollega.

Soldaten ble funnet omtrent 50 meter inne på sørkoreansk side, rundt 25 minutter etter at sørkoreanske styrker hørte lyden av skuddene. Mannen ble fraktet til sykehus om bord i et FN-helikopter, og mottar nå behandling for skadene. Det er ikke opplyst hvor alvorlig skadd han er.

Det sørkoreanske forsvaret sier i en uttalelse at de har økt beredskapen etter hendelsen. Nord-Korea har så langt ikke uttalt seg om episoden, men det er frykt for at et nordkoreansk krav om å få utlevert mannen kan øke spenningen i regionen, skriver The Guardian.

- Totalt ødelagt

ADVARER: Trump sparte ikke på kruttet da han holdt tale i Seoul i Sør-Korea natt til onsdag. Video: CNN Vis mer

En gang i tiden var Panmunjom en liten landsby. Den ble fullstendig ødelagt under Koreakrigen, og i ruinene framforhandlet partene en våpenhvileavtale som erklærte området et felles sikkerhetsområde.

I dag er grenseovergangen bedre kjent under kallenavnet DMZ, og for bilder av nord- og sørkoreanske soldater som sender iskalde blikk i retning hverandre.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, må de sørkoreanske grensevaktene ha minst sort belte i judo eller tae kwon do for å tjenestegjøre i denne spesielle sonen. De bærer bare en pistol, og har solbriller på for å ikke avsløre frykt eller usikkerhet i møte med fienden. De nordkoreanske soldatene står bare noen meter unna, på den andre siden av grensestreken.

Sjelden

Det hender en sjelden gang at nordkoreanske soldater hopper av langs den demilitariserte sonen. Men det er ytterst sjeldent at det skjer i Panmunjom, som er en stor turistattraksjon. I juni klarte to soldater å ta seg over grensen til sør. Men det skjedde et annet sted enn i Panmunjom, skriver NTB.

Den demilitariserte sonen strekker seg om lag to kilometer inn på begge sider av selve grenselinjen.

Om lag 30 000 nordkoreanere har hoppet av til Sør-Korea siden slutten på Koreakrigen i 1953, men de aller fleste har flyktet fra hjemlandet via Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer