MASSEMØNSTRING: Disse barne deltok i massemønstringen i september 2012. Foto: AP / David Guttenfelder / NTB scanpix
MASSEMØNSTRING: Disse barne deltok i massemønstringen i september 2012. Foto: AP / David Guttenfelder / NTB scanpixVis mer

- Nordkoreanske barn hjernevaskes fra de lærer å snakke

De enorme massemønstringene er en del av hjernevasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka kom FN-rapporten som har funnet bevis på utslettelse, slaveri, tortur, seksuell vold, forfølgelse og sult i Nord-Korea.

Rapporten beskriver i detalj de grusomme forholdene deler av Nord-Koreas befolkning lever under, og er blant annet illustrert med tegninger fra en avhopper som satt i et av landets skrekkfengsler etter at han ble dømt for å ha smuglet sopp til Kina.

Hjernevask FN-kommisjonen har også kartlagt hvordan landets innbyggere blir forsøkt hjernevasket fra de er småbarn.

- Barn blir lært opp til å idolisere Kim il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un, heter det i rapporten.

Det er plakater på veggene i skoler og barnehager, som hyller den store lederen (og hans far og bestefar).

En avhopper beskriver det slik overfor kommisjonen:

- Du vet ikke noe om livet utenfor. Du bli hjernevasket fra du lærer å snakke. I barnehagen, på skolen, og overalt ellers i livet. Til og med hjemme. Nord-Korea er lukket. Ingenting kommer gjennom gjerdet. De vil at folk skal være blinde og døve for det som skjer i verden.

Kim-enes historie og de «ti fundamentale prinsippene» i landets historie er på pensum for alle skoleelever. Ifølge en lærer som har vitnet for kommisjonen er det de viktigste fagene i hele skoleverket.

- Hvis elevene ikke gjør det bra i emner som Kim il-sungs filosofi og revolusjonære histore, så blir de straffet, selv om de gjør det ekstremt bra på andre områder, heter det i rapporten.

Hat Ifølge rapporten er det to sentrale elementer som skal prentes inn hos barna: Lojalitet til den store lederen og hans far og bestefar. Og å dyrke hatet mot Japan, USA og Sør-Korea.

- Barn lærer at de bør prøve å ligne mest mulig på Kim Il-sung. De blir bedt om å tegne bilder av ham eller bilder han ville likt. De beste tegningene blir hengt opp på skolene.

- Barn læres opp til å bli villige til å risikere livet for Kim Il-sung og Kim Jong-ils verdier.

En annen del av indoktrineringen er de store massemønstringene med koreografert dans og akrobatik.

- Treningen til en massemønstring kan vare opptil et år, inkludert fire til seks måneder hvor barna ikke går på skole, men bare øver på å perfeksjonere aktiviteten. Barn som ikke klarer kravene blir fysisk straffet, heter det i rapporten.

Besvimte FN-kommisjonen mener den intense treningen er skadelig for barna, og at den bryter menneskerettighetene deres.

En tidligere gymlærer har informert kommisjonen at han måtte trene universitetsstudenter før massemønstringene. De måtte trene seks til tolv timer hver dag. Mange av studentene besvimte under treningene.

En kvinne som bare identifiseres som «Ms L» vitnet for kommisjonen i Tokyo. Hun fortalte da at hun gikk glipp av et helt semester fra universitetet, fordi hun måtte forberede seg i et halvt år på en kort oppvisning som var del av en stor parade i for Kim Jong-il i Pyongyang.

- Alle som gjorde noe feil flere ganger, måtte være igjen til midnatt som straff, sier hun.

Massemønstringene tiltrekker seg en del turister, særlig fra Kina.

- De er ofte ikke er klar over menneskerettsbruddene som ligger bak, heter det i rapporten.

• Les også: Av alle verdens drittsekker er altså Kim med baby-ansiktet den aller verste.