Nordkoreanske diplomater stormet ut av FN-møte i protest

Avbrøt debatt om menneskerettigheter i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En paneldebatt i regi av FN om menneskerettigheter i Nord-Korea gikk ikke så rolig for seg som man hadde håpet.

FN hadde invitert mer enn 20 nordkoreanske avhoppere, som skulle fortelle sin historie. En av delagatene fra Nord-Korea valgte å avbryte avhopperne, og begynte i stedet å lese opp en uttalelse i protest, skriver The Guardian.

- Steng mikrofonen USA-ambassadør Samantha Power forsøkte å roe gemyttene, uten at det førte fram.

- Du kan fullføre uttalelsen din, så kan vi fortsette møtet. Til de som styrer lyden: Skru av mikrofonen, da dette ikke er en autorisert uttalelse, sa Power.

De nordkoreanske avhopperne protesterte høylytt mens uttalelsen ble lest opp, og ropte ting som «ned med Kim Jong-un» og «selv dyr vet å vente på sin tur».

- Skuffet oss Power gir beskjed om at diplomaten enten må fullføre uttalelsen slik at de kan fortsette møtet, ellers ville sikkerhetsvaktene tilkalt. Da avhopperen Jay Jo begynner å fortelle sin historie, reiste de nordkoreanske diplomatene seg og forlot rommet i protest.

- Denne delegasjonen ble informert før arrangementet at de ville få mulighet til å uttale seg etter at vi hadde hørt historiene til avhopperne, som var hovedtemaet for dette møtet. Dessverre valgte delegatene i stedet å forsøke å overdøve deres uttalelser. Det må ha vært svært ubehagelig for dere som har opplevd terroren fra dette regimet, sa Samantha etter at delegatene har forlatt rommet.

Den sørkoreanske ambassadøren Oh Joon sa i etterkant at de trodde de øynet et glimt av håp før møtet.

- Men Nord-Koreas delegasjon har skuffet oss. Det er synd, sier han.