KJENT FOR UTRENSKNINGER: Diktator Kim Jong-un (36) har gjentatte ganger henrettet folk i den nordkoreanske eliten, av ulike årsaker. I flere av tilfellene skal luftvernkanoner være brukt. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
KJENT FOR UTRENSKNINGER: Diktator Kim Jong-un (36) har gjentatte ganger henrettet folk i den nordkoreanske eliten, av ulike årsaker. I flere av tilfellene skal luftvernkanoner være brukt. Foto: KCNA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Nordkoreanske tjenestemenn henrettet med kanon

Ny utrenskning, ifølge sørkoreansk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To høytstående nordkoreanske tjenestemenn er henrettet med luftvernkanon. Det melder den sørkoreanske konservative avisa JoongAng Ilbo, ifølge The Guardian.

- Sovnet under møte

Det er den tidligere jordbruksministeren Hwang Min og Ri Yong-jin, en tjenestemann i utdanningsdepartementet, som skal være henrettet, på et militærakademi i hovedstaden Pyongyang.

ATOMANGREP: I en propagandafilm fra Nord-Korea blir Washington angrepet med atomraketter. Vis mer

Hwang skal ha lagt fram forslag som ble tolket som en direkte trussel mot Kim Jong-uns lederskap, mens Ri rett og slett skal ha sovnet under et møte ledet av diktatoren.

Opplysningene er ikke bekreftet av nordkoreanske myndigheter - som regel innebærer dette at informasjonen meldes av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Derimot pryder saken forsida på JoongAng Ilbo. Kilden er en ikke navngitt person som ifølge avisa har «spesiell kunnskap» om det nordkoreanske regimet.

Henrettet onkelen

Kim overtok makten etter sin far Kim Jong-il i 2011, og har gjentatte ganger gjennomført store utrenskninger i eliten. Den mest kjente av henrettede statstopper er onkelen Jang Song-thaek, som ble tatt av dage for bl.a. høyforræderi i 2013.

JoongAng Ilbo spekulerer på om de to omtalte henrettelsene kan være innledningen på en ny runde utrenskninger, som skal skremme folk i lederskapet etter at flere personer nær Kim har hoppet av til Vesten, blant dem Thae Yong-ho, viseambassadør i London.

- JEG BEKLAGER: Den amerikanske studenten Otto Warmbier er anklaget for å ha stjålet en politisk plakat i Nord-Korea. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Feilaktige rapporter

Det er ikke alle saker fra Nord-Korea som viser seg å holde vann. Tidligere i år meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at stabssjefen i den nordkoreanske hæren, Ri Yong-gil, var henrettet. Noen måneder seinere var han imidlertid ført opp som medlem av sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet.

Det har vært stilt spørsmål ved hvorvidt det faktisk kan stemme at det nordkoreanske regimet henretter folk med kanoner. Men i fjor rapporterte den amerikanske organisasjonen Committee for Human Rights in North Korea at påstandene trolig er sanne, og la fram satellittbilder som bevis.