UFFDA: Kineserne som besøkte fylkesbygget i Bodø denne uka ble møtt av flagget til den ikke-eksisterende Sovjetunionen. Faksimile: NRK Nordland
UFFDA: Kineserne som besøkte fylkesbygget i Bodø denne uka ble møtt av flagget til den ikke-eksisterende Sovjetunionen. Faksimile: NRK NordlandVis mer

Nordland fylke heiste Sovjet-flagget

Uheldig start på samtaler med kinesisk delegasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den topptunge delegasjonen fra Zhejiang-provinsen i Kina fikk en noe overraskende velkomst da de startet et besøk i Nordland denne uka.

I et forsøk på å signalisere vennskapet med de besøkende, hadde Nordland fylkeskommune hentet fram det de trodde var Kinas flagg og heist det i ei av flaggstengene utenfor fylkesbygget i Bodø.

Men det som vaiet i vinden da kineserne ankom, var hammer og sigd i gullfarge i hjørnet på rød bunn - flagget til forlengst oppløste Sovjetunionen.

- Ja, vi ble gjort kjent med dette. Det skjedde en misforståelse da vedkommende som skulle heise flagg valgte hvilket han skulle bruke, sier fylkesrådsleder i Nordland og tidligere nærings- og handelsminister Odd Eriksen (Ap).

- Alle kan gjøre feil Ifølge ham ble feilen oppdaget raskt og beklaget overfor de kinesiske politikerne.

- Man tok det ganske raskt ned igjen da man skjønte det var Sovjetunionens flagg. Vi snakket med våre kinesiske venner og beklaget. De sa at «alle kan gjøre feil», og at dette ikke får noen betydning for samarbeidet vårt, sier Eriksen til Dagbladet.

VIKTIG PARTNER: Da Odd Eriksen var næringsminister i 2006 møtte han sin kinesiske motpart. Her peker og forklarer Eriksen i en bok om Norge, men Nordland fylkeskommune burde kanskje investert i en bildebok om Kina. Arkivfoto: SCANPIX
VIKTIG PARTNER: Da Odd Eriksen var næringsminister i 2006 møtte han sin kinesiske motpart. Her peker og forklarer Eriksen i en bok om Norge, men Nordland fylkeskommune burde kanskje investert i en bildebok om Kina. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Ifølge NRK var Zheijang-delegasjonen på besøk for å se på konkrete samarbeidsområder opp mot næringslivet i Nordland. Heller ikke statskanalens utsendte la imidlertid merke til tabben mens flagget var oppe.

«Et rødt kinesisk flagg avslører at det er en spesiell dag ved fylkesbygget i Bodø», heter det i nyhetsinnslaget fra onsdag, med hammeren og sigden ubestridelig vaiende fra flaggstanga.

- Ikke så lenge siden Fylkesrådslederen mener det er naturlig at det minst 19 år gamle sovjetflagget er å finne på fylkeskommunens lager.

- Vi har ikke tenkt å brenne det. Det er jo ikke så lenge siden dette var et flagg som var i bruk, sier Eriksen.

Statsviter og flaggekspert Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen er ikke helt med på argumentasjonen.

- Vel, jeg tror ikke han hadde brukt det argumentet overfor besøk fra Tyskland. Ellers kan man sammenligne dette med at et norsk offisielt besøk blir møtt med svenske flagg, sånt viser ikke akkurat at man har tilegnet seg særlig kunnskap om gjestene sine, sier Engene til Dagbladet.

SOVJET: Dette er kjent for de fleste nordmenn som det gamle Sovjetunionens flagg. Det kommunistiske samveldet ble oppløst i 1991.
SOVJET: Dette er kjent for de fleste nordmenn som det gamle Sovjetunionens flagg. Det kommunistiske samveldet ble oppløst i 1991. Vis mer

Kommunistpartiet i Kina bruker ennå hammeren og sigden, men eksperten mener det er godt gjort å eventuelt forveksle dette med landets offisielle flagg.

- Kanskje de bare tok det man hadde for hånden. Det er riktige farger, i hvert fall. Men her er både selve den grafiske utformingen og symbolikken forskjellig. Det var synd for fylkeskommunen at det ikke var vindstille, siden begge flaggene har symbolene i hjørnet og kanskje ikke ville blitt oppdaget da, sier Engene.

KINA: Dette har vært Folkerepublikken Kinas flagg siden 1949.
KINA: Dette har vært Folkerepublikken Kinas flagg siden 1949. Vis mer