Nordlandsbanken klar for salg eller fusjon

Det blir ikke noe av den varslede emisjonen på 300 millioner kroner i Nordlandsbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret har avlyst den ekstraordinære generalforsamlingen som skulle vært avviklet i Bodø tirsdag, og mandag trakk både konsernsjef Nils Moe og konserndirektør for kreditt, Odd Eben seg fra sine stillinger.

I en børsmelding opplyser banken at den må gjøre tapsavsetninger i størrelsesorden 800 millioner kroner.

- Formelt er generalforsamlingen og den planlagte emisjonen utsatt inntil videre, men styret har samtidig med avlysningen varslet at det arbeider med strukturelle spørsmål.

I praksis kan det bare bety salg eller fusjon fordi norsk finanslovgivning fortsatt er slik at en annen bank enten må eie under 10 prosent eller over 90 prosent.

DnB og Storebrand

Informasjonssjef Bjørn Sture Trymbo i Nordlandsbanken sier til NTB at det var noen av de store aksjonærene som motsatte seg en emisjon, men han vil ikke oppgi hvilke.

Den siste aksjonærutskriften for Nordlandsbanken viser imidlertid at både DnB og Storebrand er blant de fem største enkeltaksjonærene i banken. Størst er Tine Pensjonskasse, mens andre større aksjonærer er institusjonelle.

Flere store aksjonærer er utenlandske.

Trymbo sier det har vært en omfattende kontakt med de store aksjonærene de siste ukene. Det ble etter hvert åpenbart at de ikke var begeistret for tanken om å bli med på en ny kapitaltilførsel.

- Blant småaksjonærene i Nord-Norge fikk derimot forslaget om en emisjon solid støtte, sier Trymbo.

Bakgrunnen for den planlagte emisjonen er store tap på Finance Credit og andre engasjementer Nordlandsbanken har vært involvert i.

Forventning på børsen

På Oslo Børs ble Nordlandsbanken en av vinnerne mandag. Aksjen steg i løpet av dagen med over 17 prosent og sluttet på kr. 28,80. For noen dager siden var aksjen nede i rundt 20 kroner, mens den før Finance Credit-skandalen ble oppdaget lå jevnt rundt 50 kroner.

Verdistigningen har klart sammenheng med at markedet venter på en strukturendring, helst et bud fra en annen bank.

Spekulasjonene om en mulig fusjon har i noen tid gått i retning av DnB. Informasjonsdirektør Jarl Veggan, i DnB vil imidlertid ikke kommentere muligheten utover det som er bankens generelle holdning.

- DnB foretar seg ikke noe som forringer egne aksjonærers interesser, sier Veggan. Om Nordlandsbanken spesielt vil han ikke si noe som helst.

(NTB-Einar Olsen)