Nordlandsbanken ville fly på byen

Torgeir Stensrud trodde konsernledelsen i Nordlandsbanken kom til London for å sjekke sikkerheten til Finance Credit. I stedet var de mest opptatt av å komme seg på byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevdes i kveldens dokumentar «Nordlandsnetter» på NRK «Brennpunkt». Den viser hvordan Nord-Norges finansielle flaggskip Nordlandsbanken gikk på grunn etter å ha lånt ut 450 millioner kroner til Finance Credit-systemet. Som styreformann og gründer i selskapet er Stensrud nå siktet for grovt bedrageri mot sju banker for til sammen 1,4 milliarder kroner.

Han forteller blant annet i programmet hvordan Nordlandsbanken betalte formuesskatten hans og kritikkløst øste penger over selskapet. Og for første gang lar den mangeårige baksjefen Torbjørn Haug og eksdirektøren Nils Moe seg intervjue om saken.

I et av de mer pikante og beskrivende innslagene i programmet forteller Torgeir Stensrud og Nils Moe om hva som skjedde da konsernledelsen i Nordlandsbanken kom til London vinteren 2000. Der hadde Finance Credit åpnet en filial, og banken hadde på dette tidspunkt en aksjepost i selskapet og utlån på over 150 millioner.

Spising og stripping

- Vi fikk ikke et eneste spørsmål om hvordan markedsmekanismene fungerte der. Møtet varte i to timer. Da var gutta så jævlig opptatt av å komme seg på byen, sier Stensrud i dokumentaren.

På «Rules», en av Londons mest eksklusive restauranter, begynte imidlertid konserndirektør Nils Moe å gi uttrykk for sin store motvilje mot monarkiet.

- Han harselerte med kongehuset og vår Gud, konstaterer Stensrud, som ble så forbannet at han truet med å bytte bankforbindelse.

- I ettertid har jeg tenkt at jeg burde ha fortsatt på den linja for da ville han kanskje gjort det, sier Moe.

Han gikk tidlig og la seg. Resten av konsernledelsen fortsatte på Londons mest fasjonable strippeklubb, «The Windmill». Det ble en dyr kveld for Nordlandsbanken, som betalte regninga.

Trengte sirener

Torbjørn Haug, som styrte banken trygt gjennom de turbulente bankkriseårene på åttitallet, feller en knusende dom over konsernledelsens

vurderinger.

- Hele kulturen i banken som var basert på nøkternhet har forsvunnet helt. Det burde ikke bare være klokker som ringte, men sirener, sier han.

Det samme mener, riktignok i ettertid, Torgeir Stensrud. Som en rød tråd gjennom programmet henger beskyldningen om at Finance Credit ikke ville endt i norgeshistoriens største konkurs hvis Nordlandsbanken hadde kontrollert selskapet bedre.

Den øverste sjefen i banken på det tidspunktet, Nils Moe, mener fortsatt han er en uskyldig.

En fornærmelse

Torbjørn Haug er også bitter for at det som mange betegner som hans livsverk ble dratt ned i Finance Credit-søla.

- Det er en fornærmelse mot historien å bruke Nordlandsbanken som merkevare i en bank som er 100 prosent eid av DnB.

Ingen i den nåværende bankledelsen vil imidlertid svare på spørsmål fra NRK «Brennpunkt».

- Det er feigt å ikke la aksjonærer og innskytere få innsikt i hva som skjedde. Vi har prøvd å samle trådene i en meget komplisert sak, og jeg tror programmet kan føre til en ny debatt om Nordlandsbankens rolle, sier Arne O. Holm, som har laget programmet sammen med Svein Bæren.NRK1 klokka 20.25 i kveld