Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordlendingene lette å forføre...?

Carl I. Hagen er ikke den første partilederen sørfra som har opplevd rekordoppslutning i Nord-Norge. Både Erik Solheim og Anne Enger Lahnstein kriget med Ap om å være størst. Ligger det i det nordnorske lynnet å kaste seg på store politiske bølger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kanskje, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning, som mener sterke svingninger ligger latent i den nordnorske befolkningen.

- Utslagene har de siste ti åra vært svært store. Spesielt så vi det under EU-kampen da først SV, deretter Senterpartiet, fikk gevinsten av Ap's tilbakegang. Brytningene har alltid vært store i landsdelen, og det ser ut som Nord-Norge fanger opp svingninger i befolkningene sterkere enn andre, sier Aardal.

«Nordlændingerne er...lette å lede - også lette å lede vild.» skrev Knut Hamsun i reiseskildringen «I Æventyrland» fra 1903.

- Det skal ikke mye til for å mobilisere motstand mot makta sørpå. En røst i ørkenen om for eksempel bensinavgiftene fanger lett opp negative holdninger til de sentrale myndighetene, sier Aardal, selv utflyttet nordlending.

- Men hvordan kan Finnmark-fiendtlige Hagen gjøre det så godt?

Mest imot Ap

- I utgangspunktet kan det virke rart, men rekordmålingen handler først og fremst om å være imot Ap, ikke for Frp. Frustrasjonen er stor på lokalplanet, særlig i småkommuner som sliter med trang økonomi og fraflytting. Denne gang er det Frp som fanger opp misnøyen, sier Aardal. Han tror imidlertid Hagen kan få en kalddusj i valget til neste år.

- Frp har først og fremst fått tilsig av hjemmesitterne, og de har en notorisk lav valgdeltakelse. Dernest kan EU-saken sette partiet i klemme fordi en flørting med nei-sida vil støte fra seg ja-sida sørpå og omvendt, mener Aardal. Han er imidlertid ikke i tvil om at Ap er i en dyp krise.

- Det gamle taket til Ap er alvorlig svekket. Hver gang de er i motbakke, blir det vanskeligere å komme tilbake. Først skulle de reise seg etter Senterparti-framgangen, så kom KrF. Nå er det Frp. Jo flere tapte slag, dess vanskeligere blir det å gjenerobre skansen, sier Aardal.

Valgforsker Frank Aarebrot mener historien viser at de nordnorske velgerne er de mest stabile i landet. Han er ikke enig i at nordlendingene lett faller for politiske ytterpunkter.

Ressurssterke

- Grunnen til utslagene nå er at nordlendingene er blitt mer ressurssterke som individer. De ser lettere alternativene til Ap. Dernest gjorde EU-kampen i 1994 for andre gang nordlendingene mindre lojale overfor Ap, sier Aarebrot, som påpeker at det var først med nordlendingen Erling Norvik som Høyre-leder at Nord-Norge falt for høyresida.