Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordlendinger ser syner

SVOLVÆR (Dagbladet): Varmen tar på i Nord-Norge, nå ser nordlendingene syner! - Svolværgeita faller, lød den sensasjonelle meldingen som i går gikk ut fra Lofoten. Så viste det seg at alle ble lurt av noe som kan synes å være naturens lunefulle spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftspeilinger hører vanligvis til hjemme i ørkenen. Men også nordboere kan hallusinere, bare heten blir sterkt nok i de arktiske strøk.

Alarmen gikk

I går trodde Svolvær-folket at den verdensberømte Svolværgeita var i ferd med å falle fra hverandre.

Den dramatiske meldinga ble kringkastet på NRKRadio, og både fjernsynsstasjoner og avisfolk ble fløyet inn til Lofoten.

Men alle ble bokstavelig talt ført bak lyset av naturen, geita står fortsatt slik den har gjort i årtusener.

- Naturen har spilt folk et puss. Den trolige forklaringen er en lufthildring, solstråling på en veldig varm fjellvegg, og en lysbrytning mellom varm og kald luft, sier statsmeteorolog Gunnar Noer ved Værvarslinga i Tromsø.

Det optiske bedraget førte til at alarmen gikk hos Vågan kommune og teknisk sjef Svein Christiansen. Beredskapen ble skjerpet, han syslet med planer om å evakuere familiene som bor under det mektige og karakteristiske fjellet.

Skråsikre

- Mange mennesker - blant dem erfarne fjellfolk - var helt skråsikre på at det venstre hornet på geita hadde sklidd ut og tippet over, og nå lente seg over mot det høyre hornet, sier Christiansen.

Han sendte en alpin redningsgruppe til fjells, og alle klatrere ble stanset på sin ferd mot det yndede klatreobjektet. Alt til ingen nytte, skulle det vise seg.

- Fjellpartiet er fullt av sprekker, det gjorde det nok lettere for mange å tro på synsbedraget, mener Christiansen, og trekker et lettelsens sukk.

<B>STÅR STØTT:</B> Svolværgeita står ennå, og de dristige kan fortsette med sine spektakulære hopp.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!