Nordlendinger svømmer dårligst

72 prosent av hytteeierne i de nordligste fylkene har hytte ved sjøen, men hele 15 prosent i landsdelen kan ikke svømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg er ikke det minste overrasket over at det er få som bader i sjøen, det er jo iskaldt, sier leder Jan Henning Vekve i sjøvettkampanjen i Tromsø når Nordlys presenterer ny feriestatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikken over nordmenns ferievaner viser at bare seks prosent av de spurte i Oslo og Akershus svarer at de ikke kan svømme, og mens 50 prosent av nordlendingene ikke har badet utendørs det siste året, har 74 prosent i Akershus tatt utebad.

Vekve i Tromsøs sjøvettkampanje mener tallene fra SSB er skremmende, selv om temperaturen i vannet sier sitt. Han mener det er særlig skremmende med tanke på at det står dårlig til med skolenes svømmeundervisning.

- Få voksne i landsdelen bruker redningsvest når de er på sjøen, sier Vekve til Nordlys.

Kampanjen Vis Sjøvett vil i år oppfordre barn til å få de voksne til å sikre seg på sjøen.

- Voksne er mest opptatt av å sikre barna, og mange tenker ikke over hvor tragisk det vil være for ungene om de drukner, sier Vekve.

Voksne menn er dårligst til å bruke redningsvest, og de fleste drukningsulykkene skjer under opphold i småbåter, ifølge statistikkene. Det er også et faktum at mange i de nordlige fylkene fryser i hjel i sjøen før de drukner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.