Nordlendinger svømmer dårligst

72 prosent av hytteeierne i de nordligste fylkene har hytte ved sjøen, men hele 15 prosent i landsdelen kan ikke svømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg er ikke det minste overrasket over at det er få som bader i sjøen, det er jo iskaldt, sier leder Jan Henning Vekve i sjøvettkampanjen i Tromsø når Nordlys presenterer ny feriestatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikken over nordmenns ferievaner viser at bare seks prosent av de spurte i Oslo og Akershus svarer at de ikke kan svømme, og mens 50 prosent av nordlendingene ikke har badet utendørs det siste året, har 74 prosent i Akershus tatt utebad.

Vekve i Tromsøs sjøvettkampanje mener tallene fra SSB er skremmende, selv om temperaturen i vannet sier sitt. Han mener det er særlig skremmende med tanke på at det står dårlig til med skolenes svømmeundervisning.

- Få voksne i landsdelen bruker redningsvest når de er på sjøen, sier Vekve til Nordlys.

Kampanjen Vis Sjøvett vil i år oppfordre barn til å få de voksne til å sikre seg på sjøen.

- Voksne er mest opptatt av å sikre barna, og mange tenker ikke over hvor tragisk det vil være for ungene om de drukner, sier Vekve.

Voksne menn er dårligst til å bruke redningsvest, og de fleste drukningsulykkene skjer under opphold i småbåter, ifølge statistikkene. Det er også et faktum at mange i de nordlige fylkene fryser i hjel i sjøen før de drukner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer