Nordlys frir til Svalbardposten

Den frittstående A-presseavisen Nordlys i Tromsø ønsker å kjøpe aksjemajoriteten i Svalbardposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges desidert nordligste lokalavis er i dag organisert som en stiftelse som er heleid av Justisdepartementet og Svalbardrådet. De utnevner styremedlemmer til avisa. I dagens Svalbardpost-styre sitter øygruppens mest sentrale og mektige person, sysselmann Ann Kristin Olsen som oppnevnt styremedlem.

Ukeavisa Svalbardposten har de siste årene gått med pene overskudd, og er svært populær også hos tidligere Svalbard-boere på fastlandet. I 1996 ble Svalbardposten kåret til «Årets lokalavis«.

Demokratisering

- Vårt initiativ kommer på bakgrunn av den demokratiseringsdeba tten som nå pågår, og de demokratiske endringer som sannsynligvis vil komme i Svalbardsamfunnet de nærmeste årene. Rent prinsipielt synes jeg det er galt at et departement skal eie en avis. Derfor har vi tilbudt oss å gå inn på eiersiden, sier Nordlys-redaktør Jonny Hansen.

Nordlys er på sin side den norske avisen som har høyest profil på sin Svalbard-dekning. Tilbudet fra Nordlys går på å overta 51 prosent av aksjekapitalen, og at de resterende 49 prosent skal legges ut for salg i Longyearbyen. Ifølge Nordlys-redaktøren har ikke Tromsø-avisa noen planer om å endre det redaksjonelle produktet.

Åpen for debatt

Redaktør Nils Lorentzen i Svalbardposten stiller seg åpen for en debatt om eierskapet til Svalbard-posten, og karakteriserer tilbudet fra Nordlys som interessant.

(NTB)