Nordlys i reprise i kveld

Flere år til samme spektakulære opplevelse, varsler romekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Alle som gikk glipp av det spektakulære nordlyset over Oslo i natt og himmelflekker over Sør-Norge forøvrig, kan få en ny sjanse i kveld, lørdag. Og hvis alle kosmiske krefter drar i riktig retning, kan folk i hele landet få tiårets nordlys.

Klarvær er en av forutsetningene. Da kan nordlyset være synlig i mer enn fem timer.

- Statistisk går det flere år mellom hver gang folk sørpå får en slik opplevelse som i natt, en times tid fra midnatt. Og det ekstra sjeldne er at de kosmiske forholdene ligger til rette for at det samme skjer igjen mindre enn to døgn seinere, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.no.

Det var en eksplosjon og påfølgende gassky på sola som utløste opplevelsen på den klare nattehimmelen over sørlige Norge. Samme type eksplosjon på sola skjedde snaue to døgn seinere, ved 23-tiden torsdag norsk tid. Det er denne gasskyen som nærmer seg jorda og kan bli et nytt spektakulært nordlys på våre breddegrader.

Mellom 30 og 40 timer fra sola

-Skyen beveger seg i en fart av mellom fire og fem millioner kilometer i timen. Og avstanden mellom sola og jorda er 150 millioner kilometer. Det vil si en reisetid på mellom 30 og 40 timer. Alle data blir oppdatert fortløpende på denne siden fra NASA, sier Brekke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer