Nordlys i reprise i kveld

Flere år til samme spektakulære opplevelse, varsler romekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Alle som gikk glipp av det spektakulære nordlyset over Oslo i natt og himmelflekker over Sør-Norge forøvrig, kan få en ny sjanse i kveld, lørdag. Og hvis alle kosmiske krefter drar i riktig retning, kan folk i hele landet få tiårets nordlys.

Klarvær er en av forutsetningene. Da kan nordlyset være synlig i mer enn fem timer.

- Statistisk går det flere år mellom hver gang folk sørpå får en slik opplevelse som i natt, en times tid fra midnatt. Og det ekstra sjeldne er at de kosmiske forholdene ligger til rette for at det samme skjer igjen mindre enn to døgn seinere, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.no.

Det var en eksplosjon og påfølgende gassky på sola som utløste opplevelsen på den klare nattehimmelen over sørlige Norge. Samme type eksplosjon på sola skjedde snaue to døgn seinere, ved 23-tiden torsdag norsk tid. Det er denne gasskyen som nærmer seg jorda og kan bli et nytt spektakulært nordlys på våre breddegrader.

Mellom 30 og 40 timer fra sola

-Skyen beveger seg i en fart av mellom fire og fem millioner kilometer i timen. Og avstanden mellom sola og jorda er 150 millioner kilometer. Det vil si en reisetid på mellom 30 og 40 timer. Alle data blir oppdatert fortløpende på denne siden fra NASA, sier Brekke.

Først når gasskyen har passert SOHO-satelitten, kan romekspertene si med sikkerhet når nordlyset blir synlig. Det skjer først en time i forkant, og dette bildet gir en god indikasjon for alle som ikke er eksperter og ikke vil gå inn i alle dataene.

Bildet blir oppgradert hvert 15. minutt, og viser kloden sett mot Nordpolen. Skissen av Norge er godt synlig, og rød farge betyr stor sjanse for en ny nordlys-opplevelse, sier eksperten.

VERDEN SETT FRA EKEBERG:  Nattehimmelen over Oslo på sitt mest spektakulære sett fra Utsikten på Ekeberg ved 00.45-tiden natt til i dag. I kveld, lørdag, kan sjansen komme igjen. Foto: Henning Notland Smogeli
VERDEN SETT FRA EKEBERG: Nattehimmelen over Oslo på sitt mest spektakulære sett fra Utsikten på Ekeberg ved 00.45-tiden natt til i dag. I kveld, lørdag, kan sjansen komme igjen. Foto: Henning Notland Smogeli Vis mer

Som bare drømmer om det synet astronaut Christer Fuglesang hadde sist natt når han spaserte ute i rommet og fikk se hele nordlyset fra oversiden.

Entusiastenes bilder

-Vi får håpe det dukker opp så seint lørdag at det er mørkt på himmelen. Og at det er klarvær. Den tredje faktoren som avgjør en ny folkeopplevelse, er magnetfeltet inn i skyen. Det bør være sydlig. Det er det umulig å vite noe om før skyen passerer SOHO-satelitten en time før, sier Pål Brekke.

I mellomtiden anbefaler han å sjekke hvilke opplevelser folk over hele verden har hatt med nordlyset som åpenbarte seg over Norge. http://www.spaceweather.com/ er en nettside der astronomer over hele verden legger inn sine bilder.

Andøya i Nordland er i teorien det mest stabile stedet i landet for nordlys og astronomiske observasjoner. Men forskere har funnet ut at nordlys vil være like lett tilgjengelig sør i landet om 20-30 år.

Nordlys i reprise i kveld

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer