Nordlys og sørlys er ikke like. Norske forskere har funnet ut hvorfor

Funnet beskrives som sensasjonelt.

ASYMMETRI: Birkelandsenteret for romforskning forklarer hvorfor nordlys og sørlys ikke er lik hverandre. Video: Mount Visual / Birkelandsenteret for romforskning Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en forklaring på hvordan ting er - og forklaringen er motsatt av hva vårt forskningsfelt har trodd før, sier Nikolai Østgaard, professor og leder for Birkelandsenteret for romforskning, til Dagbladet.

Det norske forskningssenteret, som ligger under Universitetet i Bergen (UiB), har nylig publisert det som karakteriseres som et sensasjonelt funn - en forklaring på hvorfor nordlys og sørlys ikke er speilvendte utgaver av hverandre.

Partikkelkollisjon

Store deler av Norge er velsignet med gode forhold for å se nordlys (aurora borealis), som bukter seg spektakulært over nattehimmelen. På den sørlige halvkule fins tilsvarende, sørlys (aurora australis), men langt færre får se det, siden det hovedsakelig forekommer over Antarktis.

Nord- og sørlys (fellesnavn aurora polaris) har samme opprinnelse. Lysshowet skyldes at store mengder ladde partikler sendes ut fra sola og kolliderer med gasser i jordas atmosfære; under kollisjonen frigjøres elektromagnetisk stråling, bl.a. synlig lys.

Jorda er en gigantisk magnet, og lyset strekker seg mellom de magnetiske polene i nord og sør, langs feltlinjene i planetens magnetfelt, fordi solpartiklene følger linjene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer