Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann (36) kastes ut av Kongo

Kongolesisk politi har bedt Rune Monstad (36) om å forlate landet øyeblikkelig.

I KONGO: Rune Monstad (36) fra Svarstad ble pågrepet og banket opp av politiet da han syklet gjennom Kongo med en kamerat. Han er sluppet ut av varetekt, men mangler fortsatt passet sitt. Foto: Privat
I KONGO: Rune Monstad (36) fra Svarstad ble pågrepet og banket opp av politiet da han syklet gjennom Kongo med en kamerat. Han er sluppet ut av varetekt, men mangler fortsatt passet sitt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongolesisk politi har bedt nordmannen Rune Monstad (36) om å forlate landet øyeblikkelig.

Monstad ble arrestert for noen dager siden i byen Mbuji-Mayi.

Bakgrunnen skal ha vært en krangel om suvenirer.

Monstad ble raskt løslatt, men har fortsatt ikke fått tilbake passet sitt tilbake, ifølge UD.

Får hjelp

Syklisten, som var på tur langs Vest-Afrika som ledd i en tur jorden rundt, ble pågrepet på sitt eget hotellrom.

Pass og eiendeler ble beslaglagt, men dette skal han få igjen så snart politiet er sikre på at han forlater landet.

- Han har fått beskjed om å forlate landet snarest mulig. Det er en anmodning vi ber ham følge, informasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til Dagbladet.no og fortsetter:

- Vi regner med at han får passet sitt når myndighetene er trygge på at han velger å forlate landet. Det vil i praksis si når han er vei til flyplassen.

Ambassaden er i daglig kontakt med nordmannen.

- Vi bistår ham med praktiske ting, slik som å påse at at penger blir overført fra banken hans til riktig vedkommende og hjelper han å skaffe flybillett.

Fikk juling
Ambassadesekretær Fred Rasmussen ved Norges ambassade i Luanda, Angola, bekreftet overfor Dagbladet at 36-åringen ble pågrepet på sitt hotellrom.

- Han fikk litt juling, men skal så vidt vi kjenner ikke ikke har fått noen alvorlige skader av denne behandlingen, sa Rasmussen til Dagbladet.no og utdypet:

- Vi kjenner ikke til at mannen har en konkret siktelse mot seg, sier Rasmussen.


Ifølge UD er det er ingenting som tyder på at Monstad har noe med de andre nordmennene som sitter arrestert i Kongo å gjøre.


Truet med våpen
Monstad har også tidligere vært i bråk med kongolesisk politi. Han har tidligere fortalt til Dagbladet at det oppsto en situasjon i forbindelse med betaling på en restaurant i Kinshasa.

Han og en kamerat var uenige i det de skulle betale og restaurantpersonalet tilkalte politiet.

- De tok oss til en container av et politihus. Kort fortalt ble vi lenket sammen i håndjern og truet med fengsel, fortalte nordmannen.

De ble fratatt sine eiendeler og en av politibetjentene skal rettet et maskinvåpen mot nordmannens hode, ifølge 36-åringens egne forklaringer.

- Etter to timer begynte det å bli ampert. Nå ville de ta skoene mine og jeg nektet plent. De fortsatte å true oss og etter tre timer toppet det seg. Kommandanten begynte å skrike til oss, trakk fram automatvåpnet sitt og pekte på meg. Nå ble det rabalder og beskyldninger om åpenlyst ran og trusler haglet. Det kom andre politifolk inn og roet ned hele situasjonen. Det endte med at vi kunne gå etter 4 timer.

Kongolesisk politi har overfor Dagbladet bekreftet at de har vært i kontakt med nordmannen og tatt ham med til politistasjonen. Major Pierre Calver ved det kongolesiske politiet bekrefter at det skjedde i Kisangani.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling