BESLAG: Colombiansk politi slo til i april i fjor. Da ble også den norske 43-åringen pågrepet. Foto: Colombiansk politi
BESLAG: Colombiansk politi slo til i april i fjor. Da ble også den norske 43-åringen pågrepet. Foto: Colombiansk politi Vis mer

Nordmann (43) dømt for kokainsmugling i Colombia

«Capo Noruego» (43) ble utpekt som narkoligaens finansjef og risikerte å bli dømt til 20 år i colombiansk fengsel. - Han er glad og lettet, sier hans norske advokat.

Publisert

Den 43 år gamle nordmannen som av politiet var utpekt som en av hovedmennene i en kokainsmuglerliga i Colombia, har fått sin rettskraftige dom. Det opplyser hans forsvarer, advokat Kjell Myrland, til Dagbladet.

- Jeg har vært i kontakt med ham, og han er dømt til fem års fengsel. Han er lettet, glad og ved godt mot etter omstendighetene, til tross for at han hadde håpet på en frifinnelse, sier Myrland til Dagbladet.

Østlendingen ankom Colombia i 2016 etter å ha sonet en mindre narkotikadom i Norge. De siste 17 månedene har han imidlertid tilbrakt i varetekt i turistbyen Cartagena, etter at han ble pågrepet i april i fjor. Han og 12 andre personer ble da arrestert i en større politiaksjon som fant sted etter 17 måneders etterforskning.

Erkjente 103 kilo

- Da rettssaken gikk, erkjente han smugling av 103 kilo kokain. Han ble dømt til fem års fengsel, men deler av dommen vil bli sonet med fotlenke, forteller Myrland.

43-åringen skal ifølge advokaten være i god form, til tross for at soningsforholdene under varetektsperioden har vært varierende. Dagbladet har tidligere omtalt at det ved et tilfelle brøt ut alvorlige opptøyer i fengselet.

- Det er omkring 600 innsatte der, og for et par dager siden brøt det ut opprør inne i fengselet. Én eller to personer ble drept under opptøyene, sa Myrland den gang.

Fraktet turister og kokain

På gatene i Cartagena skal den nå 43 år gamle mannen, som var kjent under navnet «Capo Noruego», ha tilbudt turister utflukter med seilbåter. Colombiansk politi hevdet imidlertid at han i tillegg til turistene også fraktet narkotika i seilbåtene.

Stoffet ble derfra overlevert til hurtiggående båter med mål om å sende det videre til andre land. Etter det som skal ha vært en stor politiaksjon med utgangspunkt i blant annet omfattende kommunikasjonskontroll, ble nordmannen pågrepet.

Politiet gikk i etterkant av pågripelsene ut og omtalte nordmannen som en sentral brikke i smuglernettverket, skrev HSB Noticias.

- Han gjemte narkotikaen i seilbåter før de ble sendt til land i Asia med speedbåt, sa Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Diji, til avisa Caracol like etter pågripelsen.

Vargas uttalte også at fem store båter, som alle skal ha tilhørt nordmannen, ble beslaglagt. Disse hadde en verdi på mellom 400 000 og 1,1 millioner kroner.

Lederrolle

Den nå dømte nordmannen, skal ifølge politiet i Colombia ha hatt rollen som narkonettverkets «finanssjef» fordi han hadde internasjonale kontakter. Han ble også pekt ut som mannen som koordinerte smuglingen. Nettverkets inntjening på smuglingen skal ha vært enorm.

Ifølge narkotikapolitiet i Colombia tjente de involverte i perioder så mye som 12 millioner dollar (100 millioner kroner) i måneden.

Den mistenkte topplederen for smuglerligaen skal ifølge politiet ha hatt ansvar for å skaffe kokain, mens nordmannen skal ha distribuert stoffet. Da pågripelsene fant sted, ble det blant annet funnet 1022 kilo kokain.

Colombia er kjent som verdens største eksportør av kokain, og de kriminelle kartellene ligger i daglig krig med myndighetene. Ifølge en FN-rapport eksporterte landet over 860 tonn kokain i 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer