Valget i Kasakhstan:

Nordmann anholdt: «Ta han der»

Da han så den overfylte varebilen, ble Marius Fossum fra Helsingforskomiteen fylt av uhygge. Han ble tatt av opprørspolitiet i Kasakhstans største by.

ANHOLDT: Marius Fossum, Den norske Helsingforskomités stedlige representant i Sentral-Asia, ble søndag anholdt av opprørspoliti i Kasakhstans største by Almaty. Video: Paul Bartlett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da om lag 300 demonstranter samlet seg i Kasakhstans største by Almaty og tok til orde for boikott av dagens valg, var norske Marius Fossum fra Den norske Helsingforskomiteen til stede for å observere demonstrasjonen.

Han er menneskerettighetsorganisasjonens stedlige representant i Sentral-Asia og har base i Kasakhstan. I dag skal landet, for første gang siden Sovjetunionens fall, velge en ny leder som ikke heter Nursultan Nazarbajev.

Men det er bare på papiret.

En rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og medier beskriver valget som et regissert narrespill, hvor utfallet allerede er gitt blant annet ved hjelp av fusk.

Det var misnøyen med dette Fossum var til stede i en park sentralt i Almaty for å observere. Det førte til at Fossum ble anholdt.

- Begynte å hale folk inn

På en kryptert telefonlinje noen timer seinere beskriver Fossum overfor Dagbladet hva som skjedde.

- Demonstrasjonen var fredelig, men som alltid var det mer politi enn demonstranter til stede. Det var massevis av politi på hvert gatehjørne, både vanlig politi og opprørspoliti, sier Fossum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer