Valget i Kasakhstan:

Nordmann anholdt: «Ta han der»

Da han så den overfylte varebilen, ble Marius Fossum fra Helsingforskomiteen fylt av uhygge. Han ble tatt av opprørspolitiet i Kasakhstans største by.

ANHOLDT: Marius Fossum, Den norske Helsingforskomités stedlige representant i Sentral-Asia, ble søndag anholdt av opprørspoliti i Kasakhstans største by Almaty. Video: Paul Bartlett Vis mer

Da om lag 300 demonstranter samlet seg i Kasakhstans største by Almaty og tok til orde for boikott av dagens valg, var norske Marius Fossum fra Den norske Helsingforskomiteen til stede for å observere demonstrasjonen.

Han er menneskerettighetsorganisasjonens stedlige representant i Sentral-Asia og har base i Kasakhstan. I dag skal landet, for første gang siden Sovjetunionens fall, velge en ny leder som ikke heter Nursultan Nazarbajev.

Men det er bare på papiret.

En rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og medier beskriver valget som et regissert narrespill, hvor utfallet allerede er gitt blant annet ved hjelp av fusk.

Det var misnøyen med dette Fossum var til stede i en park sentralt i Almaty for å observere. Det førte til at Fossum ble anholdt.

ANHOLDT: Med flere politibetjenter som tok ham i hver arm, ble norske Marius Fossum anholdt i Almaty i Kasakhstan i dag. Foto: Chris Rickelton via Den norske Helsingforskomité
ANHOLDT: Med flere politibetjenter som tok ham i hver arm, ble norske Marius Fossum anholdt i Almaty i Kasakhstan i dag. Foto: Chris Rickelton via Den norske Helsingforskomité Vis mer

- Begynte å hale folk inn

På en kryptert telefonlinje noen timer seinere beskriver Fossum overfor Dagbladet hva som skjedde.

- Demonstrasjonen var fredelig, men som alltid var det mer politi enn demonstranter til stede. Det var massevis av politi på hvert gatehjørne, både vanlig politi og opprørspoliti, sier Fossum.

The Economist beskriver det som rutinemessig at landets myndigheter, et autoritært regime, bryter opp demonstrasjoner, selv om de er fredelige. Og det var det som også skjedde nå, ifølge Fossum.

- Opprørspoliti, i samarbeid med vanlig politi, begynte plutselig å hale folk inn i busser. Enkelte ble ganske røft behandlet, sier representanten for Helsingforskomiteen.

- Når vi observerer ting som dette, går vi nærmere for å ta bilder og dokumentere, legger han til.

- Ingen hyggelig følelse

Det var også det han gjorde i dag, men så - plutselig - hørte han en stemme bak seg.

- Stemmen sa: «Ta han der». Plutselig tok fire-fem opprørspoliti meg i hver arm, og halte meg nedover mot en kassebil som var overfylt.

- Hva tenkte du da det skjedde?

- Mest av alt var jeg oppgitt. Det var ingen hyggelig følelse, åpenbart. Og da jeg så inn i den kassebilen, tenkte jeg: «ah, dette orker jeg ikke».

Men nettopp fordi kassebilen var overfylt, ble Fossum stående utenfor, fremdeles med flere polititjenestepersoner som holdt ham fast.

Etter litt tid kom plutselig en annen mann mot dem. Han var ikledd joggedress, men i øret hadde han en øreplugg, lik de du ser på film.

- Han hadde tydeligvis litt høyere rang, og da han forsto at jeg var en utenlandsk observatør, slapp de meg, sier Fossum til Dagbladet.

Fikk blått øye

Så greit gikk det ikke for mannen som tok bildet av Fossums anholdelse, den engelske journalisten Chris Rickelton, forteller Helsingforskomité-representanten.

- Han ble seinere arrestert, og fikk et blått øye. Han fortalte at politiet neppe slo han med vilje, men etter noen tumulter fikk han plutselig et kne i ansiktet, sier Fossum.

Nordmannen fortsatte imidlertid å observere det som nå ble til arrestasjoner av demonstranter. Igjen ble han gjenstand for politiets oppmerksomhet.

- De prøvde å anholde meg en gang til, men da sa jeg bare: «En gang til?». Da begynte politiet bare å le, sier Fossum, som anslår at hundrevis av demonstranter ble arrestert i dag.

- Har du blitt pågrepet i jobben tidligere?

- Nei, og det som skjedde i dag, føles nytt.

- Gått bakover

Det føles nytt fordi Fossum «alltid», som utenlandsk observatør i Kasakhstan, har kunnet gå nær liknende demonstrasjoner for å fotografere og dokumentere.

I dag var et unntak i hans virke som stedlig representant i landet, men like fullt en del av en utvikling Fossum og andre menneskerettighetsorganisasjoner mener er negativ.

- Vi ser at utviklingen har gått bakover, menneskerettighetsmessig, de siste åra, og det gjelder alt, pressefrihet, forsamlingsfrihet, alt mulig, sier Fossum.

At dagens valg kan komme til å endre det, er helt usannsynlig.

«Leder av nasjonen»

For selv om Nursultan Nazarbajev, som har tittelen «leder av nasjonen», formelt har trukket seg som president, holder han ennå stor formell og uformell makt.

Formell makt i form av hans rolle som leder av blant annet Kasakhstans sikkerhetsråd, uformell makt i form av hans person.

Nazarbajev har ledet Kasakhstan siden slutten av Sovjetunionen, og ble landets første folkevalgte president i 1990. Det er et embete han har klamret seg til helt fram til mars i år, da 78-åringen, tilsynelatende ut av det blå, annonserte at han ville gå av som president.

Ingen av valgene som siden 1990 har funnet sted i Kasakhstan, er av OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), blitt beskrevet som frie og reelle valg.

Med sifre som 95 prosent valgdeltakelse og 97,7 prosent valgoppslutning ved valget i 2015, er ikke det vanskelig å skjønne.

- Som før

Etter at Nazarbajev gikk av i mars, ble Kasym-Jomart Tokajev utnevnt til midlertidig president, som av The Economist beskrives som en «apparatsjiks apparatsjik».

Han er i praksis den eneste kandidaten folket i Kasakhstan vet hvem er, og Nazarbajevs utvalgte.

I utgangspunktet skulle Tokajev sitte ut Nazarbajevs presidentperiode, men for å gi seg selv legitimitet i rollen som president, utlyste han nyvalg i april.

- Valget er viktig i den forstand at de faktisk må ha en president, men i praksis vil ting være som før. Nazarbajev vil fortsatt trekke i alle trådene, sier Fossum fra Helsingforskomiteen.

Lojaliteten Tokajev har til Nursultan Nazarbajev ble nærmest satt på utstilling tidligere i år. En av hans første avgjørelser som president var å døpe om Kasakhstans hovedstad Astana til nettopp Nur-Sultan.

Slik svarer ambassaden

Kasakhstans ambassade i Norge har i kveld sendt Dagbladet et svar til denne saken. De kaller demonstrasjonene som foregikk i Almaty, og de som foregikk i Nur-Sultan, for «uautoriserte».

Videre beskriver ambassaderåd Talgat Zjumagulov demonstrasjonene rettet mot å «forstyrre presidentvalget».

- Derfor anholdte politiet midlertidig de aktive deltakerne. Representanten for Den norske Helsingforskomiteen ble straks løslatt da han ble identifisert. Den norske Helsingforskomiteen er velkomne i Kasakhstan, og vi er avhengig av konstruktivt samarbeid, sier Zjumagulov.

Videre beskriver han valget som «det mest konkurransedyktige og mangfoldige presidentvalget i Kasakhstans historie som uavhengig nasjon».

- Myndighetene har gjort alt de kan for å sikre et rettferdig og åpent valg. Flere enn 1000 internasjonale observatører fra en rekke internasjonale organisasjoner, så vel som fremmede land, er i Kasakhstan under valget.

- Selv om vi forplikter oss til ytrings- og forsamlingsfrihet, er det myndighetenes plikt og alle sivile aktører å respektere og sørge for at lover og regler blir overholdt.