Nordmann arrestert i Jemen

En norsk student og journalist skal ha sittet i fengsel i to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har gjort det klart for styresmaktene at de er ansvarlige for den norske statsborgerens liv og helse, en kilde i Utenriksdepartemnetet til NRK.

Mannen, som er en av få norske statborgere som oppholder seg i landet, skal ha blitt arrestert i storbyen Sana'a natt til den 29. mars.

De siste ukene har det vært svært urolige tilstander i Jemen, og utenriksdepartementet forteller at de jobber på spreng for å hjelpe studenten.

— Vi følger opp saken gjennom ambassaden vår i Riyadh. Vi har i vår kontakt med styresmaktene i Jemen gjort det klart at de er fullt og helt ansvarlige for liv og helse til den norske statsborgaren så lenge han er i deres varetekt. UD har også kontakt med de pårørende, seier kommunikasjonsjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NRK.

Til Dagbladet sier Utenriksdepartementet at situasjonen i Jemen er alvorlig.

- Sikkerhetsmessig er situasjonen svært alvorlig og konflikten i området gjør det svært vanskelig for oss å yte bistand hvis noe går galt. Derfor har vi utstedt en advarsel om å ikke oppholde seg i området, sier pressevakt Veslemøy Salvesen.

Salvesen kan ikke svare på hvor i det krigsherjede landet den fengslede befinner seg, men forteller at Utenriksdepartementets inntrykk er at det er de jemenittiske myndighetene som står bak fengslingen.

Sist måned flyktet president Abd-Rabbu Mansour Hadi landet. Siden har det vært harde kamper i landet, særlig mellom sjia-muslimske grupperinger, med Houthi-militsen i spissen, og sunni-muslimer.

Hadi flyktet til Saudi Arabia i slutten av mars i år. Nå har Saudi Arabia iverksatt en massiv bombekampanje i Jemen, og bare de siste ukene skal minst 74 barn ha blitt drept i de eskalerende kampene.