Nordmann avslørte gigant-svindel

Forretningsmannen Geir Dahle fra Giske på Sunnmøre har hjulpet politiet i Hongkong med å avsløre en gigantisk dollar-svindel. En afrikaner forsøkte å loppe gjester på New World Hotel i Hongkong for 35 millioner US-dollar, men takket være Dahle gikk svindel-forsøket i vasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Dahle er ekspert på brannsikring av tunneler, og det var i denne forbindelse han var i Hongkong. Han forteller historien fordi han tror andre nordmenn på reise i Østen kan bli utsatt for tilsvarende hendelser.

- Politiet fortalte om fire som var blitt lurt på tilsvarende måte, men trolig er dette bare toppen av isfjellet, sier Dahle.

Lettlurte turister

Metoden er enkel: Afrikaneren fikk godtroende forretningsfolk og turister til å tro at pengene deres kan forfalskes gjennom en kjemisk prosess og fordobles. Ved å stille et beløp til disposisjon for forfalskning, «fanger bordet». Plutselig er de selv på feil side av loven, mens opphavsmannen forsvinner med de ekte pengene.

Forretninger

Dahle forteller at han kom i kontakt med denne mannen på luksushotellet New World Hotel 17. februar, der begge bodde. Mannen fortalte at han var fra Kamerun, han hadde et velpleid ytre, og talegavene var i orden.

- Da han hørte at jeg arbeidet med brannsikring av tunneler, ville han gjøre forretninger med meg og ba om et møte neste dag. På dette tidspunk hadde jeg ikke mistanke om at noe kunne være galt, forteller Dahle.

Dahle møtte mannen på hans rom neste dag, og etterhvert fortalte han hvordan han gjennom en kjemisk prosess nærmest kunne «klone» dollarsedler. Med femdollar-sedler viste han prosessen, og ville samarbeide med meg om å produsere 35 millioner US Dollar. Pengene skulle jeg skaffe fra andre konferansedeltakere, produksjonen skulle han sørge for.

- For å ha bevis ba jeg om å få to av de tre femdollar-sedlene han laget, og ga ham en ekte tidollarseddel tilbake, forteller Dahle.

Nytt møte

Dahle avtalte et nytt møte med mannen, og sa at han ville kontakte en venn og i første omgang skaffe 350.000 dollar for «produksjon».

- Jeg skjønte at dette var forsøk på svindel, og gikk samme dag til den amerikanske ambassaden, som igjen tok kontakt med Hongkong-politiet, forteller Dahle.

Sammen med politiet ble avsløringen av mannen planlagt. Dahle ble utstyrt med sendeutstyr og fikk med seg en «norsk venn» ved navn «Ola» samt tilgang til 350.000 dollar. «Ola» var i virkeligheten en politimann med nordisk utseende fra Hongkong-politiet. Bare visittkortet var ekte. Det var lånt av en nordmann som arbeider i Hongkong.

10-12 andre politifolk deltok i aksjonen. Mens pengeproduksjonen startet på rom 1507 på New World Hotel med Dahle, en politimann og svindleren til stede, sto det politifolk ute på gangen og i rommene ved siden av, klare til å slå til.

- Jeg er imponert over hvor raskt politiet i Hongkong reagerte, hvor alvorlig de tok saken, og hvordan de slo til når de pågrep svindleren, sier Dahle som fikk seg en mer minnerik tur til Hongkong enn han egentlig satte pris på.

Avslørte: Geir Dahle avslørte storsvindelen i Hong Kong.