SYV SØYLER:  Syv av i alt 20 søyler som Kode har i sitteie, som stammer fra nedbrente og plyndrede Yuanmingyuan-palasset i Beijing, skal sendes tilbake til Kina 160 år etter fransk-britiske styrker jevnet palasset med jorda. Foto: Ukjent / Dag Fosse/Kode
SYV SØYLER: Syv av i alt 20 søyler som Kode har i sitteie, som stammer fra nedbrente og plyndrede Yuanmingyuan-palasset i Beijing, skal sendes tilbake til Kina 160 år etter fransk-britiske styrker jevnet palasset med jorda. Foto: Ukjent / Dag Fosse/KodeVis mer

Nordmann ble kinesisk general og sendte plyndret tjuvgods fra Kinas «Ground Zero» til Bergen

Nå skal gjenstandene hjem, 160 år etter de ble plyndret i en hevnaksjon som jevnet Yuanmingyuan-palasset med jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Opiumskrig, tortur og drap og en nordmann som ble general i den kinesiske hæren. Det er noen av årsakene til at plyndrede kinesiske kunstgjenstander fra Beijing endte opp hos et museum i Bergen.

Fram til oktober 1860 inneholdt Beijings keiserlige sommerpalass, også kjent som Yuanmingyuan-palasset, en av verdens største samlinger av kinesisk kunst og arkitektur.

Så brant britiske og franske styrker det tre kvadratkilometer store området ned til grunnen, og plyndret det for det de anså som verdifullt.

Noen beskriver ruinene som Kinas «ground zero».

Historien om Yuanmingyuan-palasset Stort kompleks på over tre kvadratkilometer som huset palasser og hager.Ligger åtte kilometer nordvest for Beijing.Bygget på 1700-tallet.Qing-dynastiets keisere bodde og styrte Kina fra palasset.Kjent som Beijings keiserlige sommerpalass og Yuanmingyuan-palasset.Plyndret og brent til grunnen i oktober 1860 av fransk-britiske tropper.Var en hevnaksjon etter at kinesiske tropper tok til fange, torturerte og drepte 20 britiske soldater.Kolonnen med soldatene dro til Beijing for å forhandle.Nedbrenningen av sommerpalasset var omtrent som det siste som ble gjort i den andre opiumskrigen som varte fra 1854 til 1860.Johan Wilhelm Normann Munthe kjøpte kunsten i samlingen sin lovlig.Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Kode, BBC.

Aksjonen var gjengjeldelse for at kineserne hadde torturert og drept 20 britiske soldater. Det var omtrent det siste som skjedde i den andre opiumskrigen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn