FERIEØY: På det som for nordmenn flest er kjent som en ferieøy, bygger et ukjent Pnorsk selskap oljebase til 30 millioner euro. Foto: Anders Horntvedt.
FERIEØY: På det som for nordmenn flest er kjent som en ferieøy, bygger et ukjent Pnorsk selskap oljebase til 30 millioner euro. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer

Nordmann bygger olje­base på Gran Canaria

Et ukjent familieselskap fra Haugesund disponerer 92 mål kysttomt og bygger en oljebase for 30 millioner euro på Gran Canaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Las Palmas var Christopher Columbus’ siste havn før han forlot Europa og seilte vestover. Han bodde her mens en av båtene hans ble reparert. I flere hundre år har Gran Canaria vært et sted for mindre reparasjoner, bunkring og bytte av mannskap. Du finner knapt en sjømann i verden som ikke har vært i Las Palmas, sier Odd Are Tveit (36), arbeidende styreleder i Otech Group til Finansavisen.

Han er nå bosatt på Gran Canaria med kone og barn, og eier halvparten av bedriften faren hans startet i 2005. Selskapet betegner seg som en subsea-leverandør til internasjonal olje- og gass-, skipsfart og havbruksnæring. Otech er spesialister på den såkalte skvalpesonen, det vil si fra 0 til 30 meter under under vann.

- I hovedsak utfører vi inspeksjoner, repararasjonsarbeid og engineering, for eksempel på skrog, propeller og thrustere, sier Tveit. Arbeidet utføres enten med dykkere eller ROV-er, det vil si fjernstyrte miniubåter.

22 ansatte
- I 2012 hadde vi lenge gått med tanker om å internasjonalisere oss, siden mange av kontraktene våre var utenlands, sier Tveit til Finansavisen. Houston og Mexico ble vurdert, men i 2013 dro Tveit alene til Gran Canaria for å etablere en filial.

Den strategiske beliggenheten mellom Middelhavet, Atlanterhavet og oljefeltene i Vest-Afrika var avgjørende. Men behagelig klima og direktefly til stort sett alle vesteuropeiske land spilte også inn. Selskapet har i dag 16 ansatte i Norge, hvorav seks på Gran Canaria.

- I dag utfører vi inspeksjonsarbeid til skip og borerigger du ser i havnen. I tillegg fungerer vi som mobiliseringsbase for prosjekter i Vest-Afrika, sier Tveit til Finansavisen.

Satser med lokale
Sammen med det lokale, familieeide bygge- og eiendomskonsernet Satocan jobber nå Otech med oppbygging av en ny oljebase rundt en halvtimes kjøring sør for Las Palmas.

Investeringen blir gjort via et 50/50-eid spansk aksjeselskap. Gran Canaria Subsea and Offshore Base består i dag av et industribygg på 7.500 kvadratmeter, med verkstedhall, garderober og kontorer til 50 personer, samt tilgang til en offentlig eid dypvannskai.

- Til nå har vi sammen med Satocan investert 10 millioner kroner i selskapet. Det har gått til arbeid med å få på plass konsesjoner, lisenser og garantier i forbindelse drift og oppstart, sier Tveit.

Men Gran Canaria er et sted Otech planlegger å satse videre. – Vi har fått konsesjon på et område på 92 mål som ligger rett ved baseområdet og dypvannskaien. Her ønsker vi å leie ut til selskaper som ønsker å lagre utstyr, drive mindre reparasjoner og lignende.

Selskapet eier ikke eiendommen, men har konsesjon på utvikling og drift for 30 år med muligheter for forlengelse.

- Utbyggingen av de første byggetrinnene vil foregå over en periode på ni år og er anslått til rundt 30 millioner euro, sier Tveit.

Flere økonominyheter

Riggselskap søker om konkursbeskyttelse
Remøy kjøper Songa Bulk-aksjer for 16 mill.
Meglerhus jekker ned oljeservicesektoren