Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann dømt for voldtekt på cruiseskip

For over tre år siden ble mannen pågrepet i Frankrike etter at sikkerhetsdirektøren gikk gjennom opptak fra skipets overvåkingskameraer.

CRUISE: «Norwegian Epic» er ett av cruiserederiet Norwegian Cruise Lines største skip. Bildet er tatt i 2010 i Frankrike. Foto: AFP PHOTO FRANK PERRY / NTB Scanpix
CRUISE: «Norwegian Epic» er ett av cruiserederiet Norwegian Cruise Lines største skip. Bildet er tatt i 2010 i Frankrike. Foto: AFP PHOTO FRANK PERRY / NTB Scanpix Vis mer

En nordmann i midten av 40-åra er dømt til tre års fengsel for voldtekt av en amerikansk kvinne om bord cruiseskipet «Norwegian Epic».

Mannens forsvarer, John Christian Elden, forteller til Dagbladet at mannen anker dommen.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Møttes på cruiset

Natt til onsdag 1. juli 2016 møtte den nå dømte mannen fornærmede, en amerikansk kvinne i midten av 30-åra, i baren på cruiset. De var ukjente for hverandre, men kom i snakk og fikk god kontakt, heter det i tingrettens dom, som Dagbladet har fått tilgang på.

Da baren stengte i 03.30-tiden forlot de to baren sammen. Videoopptak fra skipet viser at de gikk sammen opp på bakre del av toppdekket. Kvinnen var betydelig mer beruset enn mannen, heter det i dommen.

Ifølge dommen har kvinnen forklart at hun våknet neste morgen i en sofa på dekket. Kjolen og undertøyet hennes var «i uorden». Hun følte seg ikke helt «på plass» og var redd for at noe hadde skjedd med henne.

Sikkerhetsdirektøren på skipet forklarte seg også i retten. Ifølge Bergens Tidende forklarte han at kvinnen framsto som beruset og gråt da han snakket med henne noen timer etter hendelsen.

- Hun sa at hun hadde mistet mobilen sin, og at hun trolig hadde vært utsatt for et seksuelt overgrep, sa Alphonso over telefon til retten.

VENEZIA: Søndag morgen ble fire personer lettere skadd da et cruiseskip traff kaien og en mindre turistbåt i Venezia. Nå mener lokale politikere at skipene bør forbys. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

«Tok seg til rette»

Mannen har forklart i retten at alt som skjedde var gjensidig, at fornærmede ga ham respons «hele tiden», men at de ikke gjennomførte samleie. Ifølge mannen ønsket ikke kvinnen å bli fulgt ned til lugaren sin da «den seksuelle spenningen etter hvert avtok hos begge», og han hevder hun ikke sov da han forlot henne, ifølge dommen.

Overvåkningsvideoen fra skipet har fanget hele hendelsen. Ifølge dommen viser videoen at fornærmede satt seg ned på sofaen, «trakk beina opp, krøket seg sammen i et hjørne av sofaen for å sove».

Videoopptaket er ikke forenelig med mannens forklaring om at han kun strøk fornærmede utenpå hennes truse, slår retten fast. DNA undersøkelser viser også at mannens DNA er funnet i fornærmedes truse, og hennes DNA i hans.

Retten vurderer at bevisførselen samlet sett viser at mannen «tok seg til rette på fornærmedes kropp mens hun var ute av stand til å motsette seg hans handlinger.» Det hele pågikk ifølge dommen i rundt 45 minutter.

Varslet FBI

Skipet er amerikanskeid. Etter å ha sjekket overvåkningsvideoen, ringte sikkerhetsdirektøren til direktørene ved rederikontoret i Miami. De kontaktet FBI, da det var en amerikansk borger involvert, skrev Bergens Tidende forrige uke.

Skipet var på dette tidspunktet i internasjonalt farvann, på vei fra Italia til Frankrike. FBI skal så ha tatt kontakt med fransk politi, som pågrep mannen da skipet la til kai i Marseilles.

Ifølge Bergensavisen ble han løslatt etter kort tid. Frankrike ville ikke ha saken, da ingen franskmenn var involvert, og ville sende saken til Norge, ifølge BT.

Mannen ble i Norge tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Anker dommen

I retten erkjente han seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen, men han ble dømt til tre års fengsel for voldtekt. Mannen er også dømt til å betale henne 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Forsvarer John Christian Elden i advokatfirmaet Elden skriver til Dagbladet i en tekstmelding at hans klient anker dommen.

- Han fastholder sin forklaring slik den ble avgitt fra første dag til fransk politi, om at de ikke hadde noen ufrivillig seksuell omgang og at han ikke har begått noen voldtekt.

Videre skriver Elden at «noe annet vises heller ikke på filmen».

- Vi noterer at retten har tolket hennes bevissthet annerledes enn ham.

Falt over bord

Dette er ikke første gang skipet «Norwegian Epic» er involvert i en alvorlig hendelse. En 63 år gammel koreansk kvinne falt over bord fra skipet i Middelhavet i sommer.

Tidlig om morgenen 8. juni falt passasjeren over bord mens skipet seilet fra Cannes i Frankrike til Palma de Mallorca i Spania. Etter at hendelsen ble kjent, ble myndighetene i landet, i lag med søk- og redningstjenester, raskt varslet og koblet inn. Men søket ble avblåst dagen etterpå, da passasjeren ikke ble funnet.

Ifølge ABC News, var det kvinnens ektemann som meldte henne savnet. Han skal ha våknet opp i kabinen, og registrert at hun ikke var der.

Nyhetskanalen siterte Migual Chicon, leder for den lokale maritime søk- og redningstjenesten, som sa at besetningen deretter gikk over overvåkningsmateriale, og kunne bekrefte at kvinnen hadde falt over bord.

MS «Norwegian Epic» er ett av cruiserederiet Norwegian Cruise Lines største skip, og blir beskrevet som en flytende kombinasjon av luksushotell, fornøyelsessted og aktivitetspark.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media