Nordmann dømt: Lastet ned nakenbilder av filmstjerner og norske jenter

Ble dømt for heleri etter å ha lastet ned titusener av intime bilder.

RAMMET: Modell og skuespiller Kate Upton var blant dem som ble rammet av hackingen av Icloud og den «The Fappening»-lekkasjen. Mannen hadde blant annet lastet ned bilder av Upton. Foto: Carl Timpone/BFA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
RAMMET: Modell og skuespiller Kate Upton var blant dem som ble rammet av hackingen av Icloud og den «The Fappening»-lekkasjen. Mannen hadde blant annet lastet ned bilder av Upton. Foto: Carl Timpone/BFA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En norsk dataprogrammerer (31) er i Borgarting lagmannsrett dømt til 120 timers samfunnsstraff for å ha lastet ned nakenbilder av en rekke internasjonale superstjerner.

Mannen ble dømt for heleri etter å ha lastet ned bilder stjålet i hackerangrepet kalt «The Fappening» og titusener av andre bilder lekket på nettet. Mange av bildene han hadde var også av norske jenter.

Fere av Hollywoods største stjerner i form av Jennifer Lawrence, Kate Upton og Ariana Grande var blant dem som ble rammet av «The Fappening».

Delte bilder til bekjente

Mannen hadde lastet ned lekkede bilder av kjendiser som Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst, Rihanna, Jenny McCarthy, McKayla Maroney og Victoria Justice, skriver VG.

Mannen ble først dømt til 150 timers samfunnsstraff i Oslo tingrett i august i fjor, men anket dommen. Han har blant annet argumentert for at han ikke kunne vite at bildene opprinnelig var innhentet ulovlig, og at det var ulovlig for ham å laste det ned da han gjorde det for nesten fire år siden høsten 2014.

Ifølge politiet delte han også flere av bildene til bekjente.

Mannen hadde både lastet ned flere tusen bilder i forbindelse med den såkalte lekkasjen «Snappening», der det hadde blitt tatt skjermbilde av tusenvis av Snapchat-bilder i hemmelighet før disse ble lekket på nettet.

Han hadde også hundrevis av bilder fra den famøse «The Fappening»-lekkasjen, der over 800 intime bilder av stort sett amerikanske kvinnelige kjendiser var blitt lekket som følge av innbrudd i bildedelingstjenesten iCloud.

Overvåket forum

I 2016 ble en av hackerne bak dømt til 18 måneders fengsel for innbruddet og publiseringen av bildene, som dermed ble publisert og delt åpent på nettet.

Politiet ble klar over aktivitet på det anonyme bildedelingsforumet anon-ib. på nettet. Politiet begynte deretter å overvåke forumet, og fant ut at størsteparten av aktiviteten kom fra IP-adressen til dataprogrammereren nå dømt i lagmannsretten og til en mann som ble dømt i Høyesterett i 2014. Den andre mannen (21), som hadde lastet ned og delt over 36 000 bilder, ble i 2016 dømt til 120 dagers fengsel for heleri.

- Da Kripos aksjonerte i de to sakene var hensikten å begrense spredningen av bildene. Aksjonen i oktober, og åpen og skjult tilstedeværelse på internett i etterkant, førte til en klar nedgang i spredningen av de aktuelle bildene, heter det i en pressemelding.

Aktor i saken mot dataprogrammereren la også ned en påstand om 120 dagers fengsel, men lagmannsretten fant at den lange saksbehandlingstida var formildende for utmålt straff.

Norske jenter

Den ene mappa mannen hadde på sin PC inneholdt en rekke bilder lekket fra sosiale medier, men også private bilder som trolig var sendt direkte til personen som spredte dem videre.

- De fleste jentene synes å være i alderen rundt 18 år, heter det i dommen.

Det var også en egen mappe mannen kalt «Akershus».

«I mappa Akershus lå det ca. 1000 bilder av 54 identifiserte jenter. Over 67 prosent av disse jentene er vist med ansikt, mens 30 prosent bare er vist med kropp. Halvparten av jentene er nakne eller bare iført undertøy eller bikini. En god del av bildene må karakteriseres som pornografiske.» heter det i dommen fra lagmannsretten, som mente disse bildene var det mest alvorlige.

Kynisk

- Gjennom etterforskningen har det vært viktig for Kripos å stille til ansvar de som tilegner seg intime bilder av unge jenter som aldri har vært ment for offentligheten, sier politiadvokat i Kripos Ole Kristian Bjørge i en pressemelding.

- Gjennom denne etterforskningen har vi fått innblikk i en delingskultur blant ungdom som opptrer svært kynisk og som deler uten tanke på ofrene, sier han.

- Aldri ment å gjøre noe ulovlig

Mannens forsvarer Ketil Magnus Berg sier til VG at hans klient er overrasket over at han kunne bli dømt for å laste ned bilder som lå åpent tilgjengelig og som ble omtalt av en samlet verdenspresse.

- Han har aldri ment å gjøre noe ulovlig, sier Berg.

Politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Kripos kaller dommen for viktig, fordi de mener mange nordmenn lastet ned bildene. Han sier også de vurderer å anke straffeutmålingen.

- Politiet tar nå flere og flere som deler og oppbevarer intime og ydmykende bilder og filmer av andre. Økt oppmerksomhet mot dem som deler vil forhåpentligvis få flere til å innse at nedlastning og deling av bildene er ondsinnede overgrep mot dem som berøres av det. De som blir eksponert på denne måten vil alltid leve med usikkerheten om at bildene deres vil kunne dukke opp igjen og igjen, sier han i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer