Fryseboks-saken:

Nordmann dømt til 3,5 års fengsel

Nordmannen som oppbevarte sin døde samboer i en fryser i flere år, er dømt til 3,5 års fengsel.

DØMT: Nordmannen i 50-åra oppbevarte liket til samboeren sin - en norsk kvinne i 60-åra - i fryseren sin i over fem år. Foto: Privat
DØMT: Nordmannen i 50-åra oppbevarte liket til samboeren sin - en norsk kvinne i 60-åra - i fryseren sin i over fem år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen i 50-åra var tiltalt for likskjending, grovt gravferdsbrudd, grovt bedrageri og dokumentforfalskning, etter å ha oppbevart sin døde samboer - en norsk kvinne i 60-åra - i en fryseboks på parets eiendom i Sverige siden 2018, mens han skal ha hevet trygda hennes på til sammen 1,3 millioner kroner.

Han skal også ha signert eierskifte og avregistreringer av kjøretøy i kvinnens navn.

Mannen var opprinnelig siktet for drap, men dette punktet frafalt da obduksjonsrapporten ikke kunne slå fast at hun var blitt drept.

Selv har den nå dømte mannen - dommen falt i Värmlands tingsrätt i ettermiddag - forklart at kvinnen døde av sykdom, angivelig kreft, og at han hadde til hensikt å begrave kroppen hennes på eiendommen deres. Men dette «rant ut i sanden», og han la kroppen i fryseren der den ble liggende i over fem år.

I denne perioden sa han til familie og venner at kvinnen var i live, og han skal altså ha fortsatt å heve pensjonen hennes og signert eierskiftene.

«Særskilt krenkende vis»

Dommen er noe lavere enn aktor Linda Karlssons påstand om 4 år - hun framhevet i rettssaken at mannens lovbrudd hadde skjedd på et «særskilt krenkende vis», blant annet ved at han hadde tatt i bruk fryseboksen til vanlige formål mens kroppen lå der.

Av etterforskningsdokumentene framgikk det at en haug av matvarer lå oppå liket da det ble funnet. En falukorv hadde produksjonsdato i februar i år.

KJØPT I ÅR: Denne falukorven lå sammen med liket i fryseren. Den har produksjonsdato i februar i år. Foto: Åklagarmyndigheten
KJØPT I ÅR: Denne falukorven lå sammen med liket i fryseren. Den har produksjonsdato i februar i år. Foto: Åklagarmyndigheten Vis mer

Likskjending og grovt gravfredsbrudd har en maksimal strafferamme på henholdsvis to og fire års fengsel i Sverige.

Tingretten skriver at mannens oppbevaring av liket i fryseren var «skammelig», men de vurderer at mannen ikke plasserte henne der med ondsinnet hensikt. Derfor ga de ham lavere straff.

Han dømmes samtidig til å betale drøyt 1,5 millioner kroner i erstatning til Nav.

  • Les mer om funnene her:

Ba om frifinnelse

Mannen erkjente forholdene han var tiltalt for, men nektet straffskyld på alle punkter. Hans bror har sagt at «han var så glad i [kvinnen]. Han ville aldri ha gjort henne noe vondt», og pekt på at han er syk.

Det var da mannen ble lagt inn på sykehus i år, at han skal ha forklart broren om kvinnen, og broren kontaktet politiet.

PÅ ÅSTEDET: I mars 2023 fant svensk politi en norsk kvinne som hadde ligget i en fryser i over fem år. 11. juli starter rettsaken. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

I tidlige avhør forklarte den dømte seg inngående om hvordan kvinnen endte opp i fryseren, men endret seinere forklaring helt.

- Hun døde, men gjenoppsto på den tredje dagen. Hun er hjemme og bor der i beste velgående, sa han seinere i avhør.

Da han ble konfrontert med sin tidligere forklaring, nektet han for å ha snakket med politiet i det hele tatt.

Mannens forsvarer, Stefan Liliebäck, har argumentert for at hans klient er for syk til å dømmes, og at saken er foreldet, men et svensk rettsråd og sakkyndige har slått fast at han er strafferettslig tilregnelig.

Dette har tingretten nå tatt til følge ved å dømme ham til fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer