Nordmann drept av mine

Den norske EU-observatøren Bjarte Gundersen (43) er funnet drept etter bilen han satt i eksploderte i Makedonia i går. Bilen ble sprengt av en mine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til Bjarte Gundersen, ble en slovakisk kollega og en albansk tolk drept i mineeksplosjonen, får Dagbladet.no opplyst fra Utenriksdepartementet.

- Et team fra EUMM (EUs observatørgruppe) har nylig tatt seg fram til åstedet hvor de fant tre omkomne. Bilen har trolig gått på en mine, og det har oppstått en kraftig mineeksplosjon, forteller fungerende pressetalsmann i norsk UD, Bjørn Berge, til Dagbladet.no.

- Erfaren

Gundersen kommer fra beredskapsgruppen til Flyktningerådet. Han har lang erfaring fra farlige oppdrag på Balkan.

- Dette er en tragisk ulykke. Det er veldig trist når slikt skjer. Vi har informert familien, og vil gjøre alt for å kunne bistå på best mulig måte, forteller Berge til Dagbladet.no.

Denne gangen har nordmannen bare vært i området siden 18. juni 2001, men han har vært på flere lignende oppdrag tidligere.

Vond dag i Flyktningerådet

For generalsekretær Steinar Sørlie i Flykningerådet har det vært en tung dag.

- Det er tøft. Vi har brukt mesteparten av dagen på å orientere de pårørende og sørge for at de blir underrettet før noen andre får informasjon, sier han.

- Så vidt meg bekjent er det første gangen vi har mistet en nordmann i felt. Det er dypt tragisk. Du kan aldri gardere deg 100 prosent, sier Sørlie.

Utenriksdepartementet bistår familien via den lokale ambassaden. Gundersen vil bli brakt hjem for begravelse raskest mulig.

Minelagt område

Redningsmannskapene brukte flere timer på å komme fram til bilen med de avdøde på grunn av minefaren i området.

Bilen eksploderte rundt klokka 16.00 i går. De tre personene kjørte i Madraca, som ligger like ved byen Tetovo i Nord-Makedonia.

Seks nordmenn

Seks nordmenn deltar i observatørgruppen European Union Monitoring Mission (EUMM) som overvåker flere av landene i det tidligere Jugoslavia.

Norge har deltatt i EUs observatørgruppe siden 1995. Nordmennene er tilknyttet gruppen i Makedonia, Albania, Serbia og Bosnia. Kontraktene er på seks måneder, men EU foretrekker at medlemmene tjenestegjør i ett år eller mer.

Tidligere ble de fleste observatørene rekruttert fra forsvaret eller politiet, men nå er de fleste hentet fra sivile yrker.

EUMM har totalt 120 observatører og 75 lokalt ansatte. Hovedkvarteret ligger i Sarajevo, og gruppen har observatører i Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montenegro, Albania og Makedonia.

Gruppen ble opprettet i 1991 for å overvåke tilbaketrekningen av den jugoslaviske hæren.

- Norge er et fullverdig medlem av EUMM, og vi har de samme rettigheter og plikter som EU-landene. I tillegg til de femten EU-landene er Norge og Slovakia medlemmer, sier nordmannen Brynjar Wetteland, som er presserådgiver i EUMM, tilNTB.

DREPT I MAKEDONIA: Bjarte Gundersen (43) ble drept av en mine i går.