Nordmann drept i Irak

Norske myndigheter har så langt ikke gjort noe med saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En irakiskfødt mann med norsk statsborgerskap ble for en måned siden skutt og drept av koalisjonsstyrker i Irak. Ifølge et øyenvitne ble Ali Al Kazaale stanset ved en veisperring av spanske soldater og skutt for en måned siden.

Al Kazaale hadde flyktet fra Irak til Norge. I slutten av mars i år vendte han tilbake for å treffe barna sine for første gang siden 1991. Nevøen Hussain Al Kazaale var med på turen, men dro hjem før onkelen og da han var vel hjemme på Toten fikk han en telefon om at onkelen var død, melder TV 2.

Nevøen reiste tilbake til Irak for å undersøke saken på egen hånd. Dokumenter fra sykehuset i Diwaia viser at onkelen hans døde av skudd- og brannskader. Hussain Al Kazaale leverte dokumentasjonen han hadde funnet til den norske ambassaden i Syria, uten at det skal ha skjedd noe mer med saken fra deres side.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet sier til TV 2 at en kommunikasjonssvikt trolig er årsaken til at departementet ikke har foretatt seg noe i forbindelse med drapet.

- Vi har ikke vært klar over denne saken tidligere, sier Klepsvik.

Den drepte mannens nevø tror norske myndigheter ikke har tatt saken alvorlig fordi det ikke er en etnisk nordmann som er drept, men det avviser Klepsvik.

- Vi vil ta kontakt med de rette myndigheter i Irak og med spanske myndigheter og de militære, sier han.

(NTB)