Storbritannia:

Nordmann etterforskes for «hjemme-kastreringer»

I februar ble en 44 år gammel norsk mann, mistenkt for å ha gjort en rekke kastreringer i sitt eget hjem i London, arrestert av britisk politi. På starten av 2000-tallet var han fylkesleder for foreningen FRI.

ÅSTED LONDON: Kastreringene som nordmannen er mistenkt for skal ha skjedd i mannens private hjem i den nordlige delen av London. Foto: Alberto Pezzali/NurPhoto/Shutterstock
ÅSTED LONDON: Kastreringene som nordmannen er mistenkt for skal ha skjedd i mannens private hjem i den nordlige delen av London. Foto: Alberto Pezzali/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen skal ha kringkastet flere av «operasjonene» i en direktesending mot betaling. Ifølge The Telegraph er det snakk om et titalls kastreringer, altså fjerning av mannlige kjønnsorganer, som skal ha skjedd i mannens leilighet nord i London.

44-åringen ble pågrepet og arrestert sammen med seks andre personer i februar, som alle skal ha tilknytning til den såkalte Nullo-bevegelsen, skriver avisa videre.

Nullo er en forkortelse for «genital nullification». I bevegelsen - som er inspirert av den japanske kunstneren Mao Sugiyama - har medlemmer tradisjoner for å kutte av kjønnsorganet sitt. Det gjør de enten selv, eller ved hjelp fra en annen «likesinnet».

Inngrepet kan være enten motivert av et ønske om ikke å identifisere seg som sitt biologiske kjønn, eller fordi vedkommende identifiserer seg som aseksuell.

Subjekt omtalte arrestasjonen i februar.

Utenrikstjenesten bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med arrestasjonen. Les svaret lenger ned i saken.

Tidligere tillitsvalgt

I et online-intervju med The Independent, gjort kort tid etter arrestasjonen i februar, fortalte nordmannen at han har utført prosedyren både på seg selv og 58 andre menn.

44-åringen skal også ha gitt seg selv tittelen «The eunoch maker», eller «evnukkmakeren» på norsk. En evnukk er en mann som har fått fjernet testiklene før eller etter puberteten.

Mannen er tidligere fylkeslagsleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LHH) på starten av 2000-tallet.

Det bekrefter Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, overfor Dagbladet.

I 2016 skiftet LHH navn til FRI. Gjestvang påpeker at FRI er en organisasjon med røtter helt tilbake til 1950.

TAR AVSTAND: Inge Alexander Gjestvang, leder i foreningen FRI, tar avstand fra handlingene og skriver at deres arbeid i dag ikke har sammenheng med hva tidligere tillitsvalgte måtte gjøre som privatpersoner. Foto: FRI
TAR AVSTAND: Inge Alexander Gjestvang, leder i foreningen FRI, tar avstand fra handlingene og skriver at deres arbeid i dag ikke har sammenheng med hva tidligere tillitsvalgte måtte gjøre som privatpersoner. Foto: FRI Vis mer

- Det betyr at det har vært mange mennesker med verv på nasjonalt og regionalt nivå uten at dagens organisasjon og arbeid har direkte sammenheng med hva tidligere tillitsvalgte måtte gjøre som privatpersoner i etterkant av å hatt verv, sier han i en e-post.

Han understreker samtidig at organisasjonen tar avstand fra handlingene som er beskrevet:

- Vi tar avstand fra handlingene, og vil la det britiske rettsapparatet få gå sin gang.

ETTERFORSKES: Sean Bickings (34) tryglet politiet om hjelp etter at han hoppet i vannet i Tempe i Arizona, men politiet gjorde ingenting. Nå etterforskes hendelsen. Video: Tempe Police Departement. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

UD: Kjent med arrestasjonen

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet vedrørende den konkrete saken.

Kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes skriver i en e-post at utenrikstjenesten er gjort kjent med at en norsk borger skal være arrestert i London.

- Arresterte norske borgere kan be om konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer. Ambassaden i London har ikke blitt kontaktet for konsulær bistand i denne saken, opplyser Bogsnes.

Utenrikstjenesten har dermed ingen opplysninger om hvorvidt mannen har fått oppnevnt forsvarer, og hvilken status han har i etterforskningen i dag.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med britisk politi, som bekreftet politiaksjonen mot mannen. Vi har også forsøkt å kontakte nordmannen som er mistenkt i saken for en kommentar, uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer