Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann får fjell i Alaska oppkalt etter seg

Helge Marcus Ingstad lærte eskimoer å stå på ski. Forskeren har også en elv i Canada oppkalt etter seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nunamiut-eskimoene har siden 70-tallet jobbet for å få realisert løftet de ga Helge Marcus Ingstad om å gi han et fjell. Og nå har han fått Ingstad Mountain, sier Trude L. Paulsson, kulturmedarbeider ved den norske ambassaden i Washington DC til Dagbladet.no.

Det var i 1949 at Helge Marcus Ingstad fant ut at det bodde eskimoer i Alaskas innland. Han fløy inn til Brook Range helt nord i Alaska hvor han fant han en gruppe på 60 eskimoer og slo seg ned sammen med dem.

- Han var en av de første ikke-innfødte til å besøke disse eskimoene. Han reiste dit på den kaldeste tiden av året og bodde der i ni måneder, forteller Paulsson.

12 par ski

Fjellet, som er en del av en fjellkjede som krysser Nord-Alaska, har lenge blitt kalt Ingstad Mountain på folkemunne. Fjellet betydde mye for Ingstad, som gikk bort i 2001.

- Når Ingstad trengte tid for seg selv tok han med seg skiene, klatret opp fjellet og stod på ski ned. Eskimoene ble veldig fascinert av dette, så Ingstad fikk fløyet inn 12 par ski og lærte de innfødte å stå på ski, forteller Paulsson.

Ingstad var fascinert av Nunamiut-kulturen. Blant annet tok han opp sanger de pleide å synge på lydbånd.

- Han så at kulturen deres var unik og lærte dem på mange måter å prissette sin egen kulturverdi, forteller Paulsson.

ALTA-VASSDRAGET: Under demonstrasjonen mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget i 1979 besøkte Ingstad sultestreikende samer utenfor stortinget. Alle foto:SCANPIX
ALTA-VASSDRAGET: Under demonstrasjonen mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget i 1979 besøkte Ingstad sultestreikende samer utenfor stortinget. Alle foto:SCANPIX Vis mer

Løftet 

Den siste kvelden før han reiste hjem, satt han sammen med en eldre intellektuell som hadde spesiell status blant eskimoene. For å vise sin takknemlighet overfor det nordmannen hadde gjort for Nunamiut-stammen, sa den eldre: «Vi skal gi deg fjellet som står ved inngangen til The Giant`s Valley. Det skal bære ditt navn og vi vil huske deg. Vårt folk husker slike ting i mange generasjoner.» 

I USA er det en lov om at en person må være død i minst fem år før man kan kalle opp et landemerke etter vedkommende.

- Allerede på 70-tallet prøvde de å få et unntak fra regelen, men de fikk det ikke. Og i år, fem år etter Ingstads død, får Alaska Ingstad Mountain, sier Paulsson.

- US Board on Geographic Names gjorde et enstemmig vedtak om dette den 17. april i år. Det er sønnen av den eldre mannen som lovte ham fjellet, som har arbeidet med å realisere farens løfte til nordmannen.

Historisk

Paulsson forteller at Alaska og Norge har sterke felles historiske bånd.

- På 1800-tallet reiste samer dit og lærte eskimoene å drive reindrift, sier hun.

image: Nordmann får fjell i Alaska oppkalt etter seg

- Er det flere nordmenn som har fått amerikanske fjell oppkalt etter seg?

- Jeg har undersøkt litt rundt dette, og såvidt meg bekjent er det ingen andre amerikanske landemerker som bærer en nordmanns navn, sier Paulsson.

Hun forklarer at denne historiske begivenheten er viktig i arbeidet med å knytte enda sterkere bånd med folk i arktiske områder.

- Dette fjellet er både en politisk og samfunnsmessig brobygger. Og det er spesielt hyggelig for oss at initiativet til Ingstad Mountain er fremmet helt og holdent fra lokalbefolkningen, sier Paulsson.

Eskimon-R&B

Denne helgen arrangeres det en tredagers-markering i Fairbanks. Den norske ambassadøren i Washington DC, norske forskere, Ingstads barn og barnebarn samt sledehundeløp-verdensmester Robert Sørlie er blant de som deltar på feiringen.

- Datteren hans, Bendikte Ingstad, skal sammen med sønnen Eirik tilbringe en lengre periode i området, forteller Paulsson.

Under helgens feiring vil deltakerne, som må flys inn til det isolerte området, få oppleve et symposium om utfordringene i arktiske strøk og konserter og andre kulturarrangementer.

- Blant annet skal Alaskas mest populære band Pamyua opptre. Dette er et band som består av eskimoner som synger R&B, forklarer Paulsson.

Vikingene før Columbus

- Ingstad har også en elv i Canada, Ingstad Creek, oppkalt etter seg, forteller Paulsson.

Nordmanenn er kanskje mest kjent for å ha bevist at de norske vikingene oppdaget Amerika lenge før Columbus.

Gjennom flere forskningsreiser langs den kanadiske østkysten i 1960-årene lyktes det han, hans kone Anne Stine Ingstad og andre medarbeidere å påvise tuftene av en cirka tusen år gammel norrøn bosetning ved L`Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland i Canada.

Ved arkeologiske vurderinger og flere Karbon-14-dateringer kunne tuftenes alder bestemmes til omtrent 1000 år e.Kr., Ingstad kunne dermed levere en vitenskapelig bekreftelse på de norrøne sagaenes beretning om vikingenes ferder til Amerika, et halvt årtusen før Columbus.

Ingstad ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1965, han fikk kommandørkorset i 1970 og storkorset i 1991.

VIKINGSKIPMUSEET:I 2001 ble en statue av Ingstad og hans kone avduket utenfor Vikingskipmuseet på Bygdøy i Oslo.
100-ÅRSJUBILEUM: Kongen var tilstede da Ingstad ble hyllet på 100-årsdagen sin.