Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann får halve Nobelprisen i økonomi

Nordmannen Finn E. Kydland og amerikaneren Edward C. Prescott deler nobelprisen i økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prisen er på 10 millioner svenske kroner. Men æren er enda større.

Kydland er 60 år gammel, og opprinnelig fra Jæren. Han er professor i økonomi ved det prestisjefylte Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh og underviser også ved University of California i Santa Barbara.

Kydland er i tillegg gjesteforeleser ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH), hvor han befant seg i dag da han fikk gladmeldingen. Kydland har også deler av sin utdanning fra NHH.

- Det er selvsagt med stor glede jeg mottok nyheten om at jeg har fått nobelprisen. Det er den største utmerkelse man kan få. Det er det ingen tvil om, sier professor Finn E. Kydland til NTB.

- Jeg er svært glad for utmerkelsen, sier en travel Kydland til NTB, få minutter etter at nyheten om nobelpristildelingen ble kjent i dag.

- Ikke overrasket

Professor og leder av institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Erling Steigum, er ikke overrasket over at Kydland og Prescott er tildelt Nobelprisen.

- Mange har ventet at de to skulle få prisen, det har mer vært et spørsmål om når. Men det er veldig gledelig at det skjer nå, sier Steigum til Dagbladet.no.

Steigum har selv vært kollega med Kydland ved NHH. Han beskriver kollegaen slik:

- Han er veldig beskjeden på egne vegne, men en veldig sterk analytiker. Når han først sier noe er det all grunn til å lytte.

Ifølge Steigum er Kydlands og Prescotts arbeider banebrytende og svært høyt verdsatt blant økonomer og akademikere. Teoriene deres er veletablert i økonomipensum verden over, men er relativt komplekse og benyttes i Norge hovedsakelig fra mastergradsnivå og oppover.

- Store navn

De to økonomiguruene får prisen for «sine bidrag til dynamisk makroøkonomisk teori, den økonomiske politikkens tidskonsistens og konjunkturenes drivkrefter», heter det i begrunnelsen fra Nobelinstituttet, ifølge TT og NTB.

Prisvinnerne har gitt grunnleggende bidrag på disse områdene som har fått stor betydning, ikke bare for makroøkonomisk analyse, men også for praktisk penge- og finanspolitikk i mange land.

Artikkelen «Rules versus discretion; the time inconsistency of economic policy» ble publisert av de to prisvinnerne i 1977 og regnes som et banebrytende verk. Den omhandlet den «tidsinkonsistens» og det troverdighetproblem som oppstår når myndigheter går ut med en plan, som ikke blir oppfattet som troverdig av de økonomiske aktørene. Begrepene deres har blitt sentrale i økonomisk analyse og de to prisvinnernes arbeider har blitt hyppig sitert og benyttet av ledende økonomer verden over.

Logikken i teorien er, svært forenklet forklart, at det er bedre at myndighetene lager og fastholder noen stabile regler og retningslinjer for den økonomiske politikken over tid, enn at de faller for fristelsen til å benytte seg av muligheter for finjusteringer. Finjusteringer i strid med de uttalte retningslinjene gir et troverdighetsproblem, og vil gi en negativ totaleffekt over tid, ifølge Kydland og Prescott.

- Teorien understreker viktigheten av langsiktighet i finanspolitikken, forklarer Steigum overfor Dagbladet.no.

På begynnelsen av 80-tallet kom duoen med enda et svært viktig bidrag, denne gang til konjunkturanalyse, med en ny modell for å angripe og forstå konjunkturer.

- Både Kydland og Prescott regnes for å være store navn innen økonomisk forskning, sier Steigum.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har kalt arbeidene de to har gjort om handlingsregler i den økonomiske politikken for «banebrytende», og har blant annet trukket dem fram i et foredrag i Norges Bank.

- En stor dag

Kydland underviste ved NHH da gladmeldingen nådde skolen i dag.

- Dette er en stor dag for oss alle. Vi er stolte over at han har fått prisen, sier Per Ivar Gjærum, rektor ved NHH.

- Han avbrøt undervisningen med en gang og vi startet umiddelbart feiringen, sier Gjærum til NTB.

I godt selskap

Finn E. Kydland har bakgrunn fra Handelshøyskolen (NHH) hvor han ble uteksaminert som siviløkonom. Han har arbeidet som foreleser og gjesteforeleser ved NHH i mange år.

Kydland tok sin doktorgrad i 1970-årene ved det anerkjente Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh, hvor han i dag er professor. Mens han studerte ved Carnegie Mellon arbeidet blant annet partner og nobelprisvinner Edward C. Prescott og tidligere nobelprisvinner i økonomi, Robert Lucas, ved universitetet.

Ifølge professor Erling Steigum ved Handelshøyskolen BI har Kydland arbeidet stadig mer i Norge de siste årene.

To nordmenn har tidligere fått nobelprisen i økonomi: Ragnar Frisch i 1969 (delt) og Trygve Haavelmo i 1989.

Nobelprisen i økonomi ble opprettet i 1969 av Sveriges Riksbank. Ragnar Frisch delte den aller første økonomiprisen med nederlenderen Jan Tinbergen.

Kydland deler prisen med Edward Prescott (63). Sistnevnte er professor ved Arizona State University og forsker ved Federal Reserve Bank of Minneapolis.

<B>NORSK NOBELPRISVINNER: </B> Norske Finn E. Kydland tildeles den største ære en økonom kan få, med Nobelprisen i økonomi.
<B>KYDLANDS PARTNER: </B>Kydland deler prisen med Edward Prescott (63).
<B>NORSK NOBELPRISVINNER: </B> Finn E. Kydland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media