Nordmann fikk fri 17 gisler

Mayi-Mayi-geriljaen i Kongo løslot natt til søndag 17 thailandske tømmerarbeidere som er holdt som gisler i over to måneder. Nordmannen Bent Rønsen har forhandlet fram løslatelsen og er på vei til Uganda med thailenderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver nettutgaven av Vårt Land. Rønsen fikk for en måned siden løslatt en svensk kontraktarbeider som var bortført sammen med thailenderne. Geriljaen trodde han først var amerikaner og svensken sa senere at han fryktet for sitt liv. Over satellittelefon fra Ruwenzori-fjellene i østlige Kongo forteller Rønsen at alle gislene er i god behold. De ble løslatt etter at forhandlerne brakte med seg en opposisjonspolitiker lørdag formiddag.

Rønsen leder nødhjelpsorganisasjonen Christian Relief Network og har arbeidet i Kongo i flere år. Han nyter stor tillit og anerkjennelse fra lokalbefolkningen, skriver Vårt Land.

Da han kom fram til området til geriljaen sammen med opposisjonspolitiker Francois Lumumba, var det stor stemning, og de ble møtt av taler og festligheter, forteller Rønsen. Kjøreturen gikk blant annet gjennom områder hvor flere andre geriljagrupper kjemper om makten. Reisen innebar stor risiko, og andre politikere hadde advart Rønsen mot å dra.

Lumumba er sønn av Kongos første demokratisk valgte leder etter løsrivelsen fra den belgiske kolonimakten i 1960. Patrice Lumumba ble drept i 1961, angivelig av tropper lojale mot Joseph Mobutu som overtok makten i 1965. I dag er Lumumba frontfigur for et nasjonalistisk opposisjonsparti som geriljaen sympatiserer med.

Geriljaen ønsker nå å skaffe seg innflytelse gjennom den nye kontakten. Ifølge Rønsen kom kidnappingen som en reaksjon på at myndighetene har brutt løfter om bistand og utnyttet landets ressurser på bekostning av landets lidende befolkning. Mayi-Mayi-geriljaen ønsker at alle rwandiske og ugandiske militærstyrker trekkes ut av Kongo.

(NTB)

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 143917725


Varnish cache server