Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann fikk ni års hardt fengsel i Etiopia

Dømt for forsøk på å splitte nasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk-etiopiske Okello Akuay Ochalla har sittet i fengsel i Etiopia i to år. Han ble tiltalt for terror like etter arrestasjonen, så mesteparten av tiden han har sittet i fengslet, har han hatt muligheten for en dødsdom hengende over seg. Men tidlig i april ble han frikjent for det mest alvorlige tiltalepunktet - terror. Da han «bare» ble kjent skyldig i forsøk på å splitte nasjonen, ble det samtidig klart at han ville unngå dødsstraff.

Nå har dommen falt og den er på ni års hardt fengsel.

Det bekrefter Ochallas advokat Ameha Mekkonen til Dagbladet.

- Straffeutmålingen var ingen stor overraskelse, men vi har likevel bestemt oss for å anke både dommen og straffeutmålingen, sier han.

Ble sint Da Ochalla ble kjent skyldig reagerte han kraftig. Den etiopiske journalisten Tamiru Tsige i avisa The Reporter var til stede under domsavsigelsen.

- Han var svært sint og sa at han var en ærlig borger som bare har jobbet for landets beste. Videre minnet han om at han nå er norsk statsborger og at han ikke har gjort noe galt. Han sa: «Alt jeg har gjort har vært godkjent av den forrige statsministeren», fortalte Tsige til Dagbladet for tre uker siden.

Forsvarer Mekkonen sier at Ochalla også ved straffeutmålingen reagerte.

- Det er klart at han er frustrert over dommen, sier han.

Politisk fange Tidlig i 2014 ble Ochalla pågrepet i Sør-Sudan, angivelig på et hotellrom i Juba. Det er uvisst hva han gjorde der, men etiopiske påtalemyndigheter mente at han var i gang med å organisere terror. De ba derfor Sør-Sudan om å pågripe ham og utlevere han til Etiopia.

- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, har Felix Horne i Human Rights Watch tidligere sagt til Dagbladet.

Den norsk-etiopiske statsviteren Girum Zeleke, som bor i Stavanger, er helt klar på at Ochalla er en politisk fange.

- Okello er ingen terrorist men en opposisjonell som myndighetene i Etiopia frykter. Han kunne blitt en problematisk opposisjonspolitiker, men det vil de ikke tillate, sier han.

President
Ochalla er tidligere delstatspresident i Gambella fylke. Anuaker er den dominerende folkegruppen i Gambela. Ifølge tiltalen har Ochalla mobilisert anuaker, bosatt i USA, Australia, Canada og Europa. Han skal ha samlet inn penger og jobbet for å verve rekrutter til geriljaen. Gruppen han blir anklaget for å lede skal også ha vært i møter med representanter for Etiopias hovedfiende, Eritrea.

MassakreOchalla flyktet fra Gambella til Norge etter at han i 2003 kom på kant med de samme sentrale myndighetene som tidligere hadde innsatt ham. Sammen med pøbler og banditter gjennomførte etiopiske soldater i 2003, en massakre der fler enn 400 menn, kvinner og barn ble drept.
Som delstatspresident utfordret Ochalla myndighetenes rolle i massakren, men like etter fikk han meldinger om at han hadde gått for langt i sin kritikk og var uønsket av regjeringen.

Sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør flyktet han over grensa til Sør-Sudan. Han fikk siden status som FN-flyktning, kom til Norge og fikk norsk statsborgerskap i 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!