Nordmann fortsatt savnet

Eldre nordmann funnet i god behold i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærmere klokka 22 i går kveld ble det klart at nok en nordmann er savnet i Biloxi etter flomkatastrofen. En kvinne bosatt i Norge har meldt faren savnet. Mannen kan ha latt være å evakuere hjemmefra før orkanen slo til.

- Han var antakelig i hjemmet sitt, men det vet vi ikke, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad til Dagbladet.no. 

Lørdag er mannen fortsatt savnet.

Mannen er fastboende i New Orleans. Han kommer opprinnelig fra Vietnam.

Eldre mann ringte hjem

Tidlig i ettermiddag ble en eldre nordmann bosatt i New Orleans meldt savnet etter katastrofen i området. Mannen ble meldt savnet av pårørende i Norge som ikke fikk kontakt med ham.

Litt før klokka 20 norsk tid kom gledesmeldingen om at nordmannen er i god behold. Han har kontaktet slektninger i Norge, som igjen har varslet Utenriksdepartementet om utviklingen.

- Nordmannen er funnet, han er i god behold, sier generalkonsul Elisabeth Roderburg ved konsulatet i Houston til Dagbladet.no.

Hun har ikke informasjon om hvor mannen og familien hans befinner seg. Mannen har både norsk og amerikansk statsborgerskap.

Prøver å finne ut hvor han var

Mannen skal ha vært syk i forkant av orkanen og kan ha vært innlagt på sykehus da orkanen traff land.

FORLATER HELVETE: Nå er de endelig på vei til et trygt sted. Men mødre går på bussene uten barna sine, og mange familier mangler noen. Foto: SCANPIX
FORLATER HELVETE: Nå er de endelig på vei til et trygt sted. Men mødre går på bussene uten barna sine, og mange familier mangler noen. Foto: SCANPIX Vis mer

Norske utsendinger kontaktet State Department Emergency Management Center, som er et nyopprettet kontor for utenlandske borgere som var i området da katastrofen skjedde.

Norske myndigheter har mulighet til å be det statlige senteret om å sende redningsmannskaper direkte til adresser der hjelpetrengende nordmenn kan befinne seg.

- Det er opp til redingsmannskapenes ledelse å prioritere henvendelsene, sier Roderburg.

Fem bekymringsmeldinger

Konsulatet får stadig beskjed om nordmenn som er i god behold. Drøyt 150 personer har meldt seg. Blant dem er både studenter, turister og fastboende som befant seg i nærheten av orkanens sentrum tidligere i uka.

- Meldingene kommer fortløpende, sier generalkonsulen.

Samtidig har Roderburg mottatt sju bekymringsmeldinger fra folk som ikke kommer i kontakt med sine nærmeste. I går ble to personer lokalisert, men fortsatt står det fem personer på bekymringslista.


Halvannen million flyktninger

Nordmann fortsatt savnet

For mange personer som befinner seg i området, er det nærmest umulig å få gitt beskjed om at de har det bra. Telefonnettet er fortsatt nede, og mye av infrastrukturen er ødelagt.

Nå ankommer svært mange flyktninger til Houston. Myndighetene har åpnet offentlige skoler, og alle hoteller er fulle. Mange flyktninger kommer fra Superdome, som nå tømmes, og har fått plass i Astrodome i Houston i stedet.

- Vi var der i går og har etablert kontaktpunkt. Men vi har liten grunn til å tro at det er nordmenn blant flyktningene. 99 prosent av dem som er i Astrodome, er svært fattige afro-afrikanere, forklarer Roderburg.

Konsulatet undersøker også med andre flyktningemottak og er forberedt på å bistå nordmenn som trenger hjelp. To personer har allerede ankommet fra ambassaden i Washington, og i ettermiddag lander et team på tre personer som er sendt ut fra UD i Norge.

EVAKUERES:</B> Tusenvis av mennesker venter på å komme på å bli brakt ut av området.