Nordmann ga Nobel­stiftelsens pengebinge et løft

Ole Andreas Halvorsens Viking-fond har vært med på å Alfred Nobels formue et solid løft.

FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos mottok årets fredspris i Oslo. Foto: NTB Scanpix
FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos mottok årets fredspris i Oslo. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nobelstiftelsen har tjent godt på to av den USA-baserte nordmannen Ole Andreas Halvorsens Viking-fond. Investeringene har steget over 120 prosent, skriver Finansavisen.

I går delte Nobelstiftelsen ut sine medaljer til årets vinnere av Nobel-prisene. Og i tillegg til de velkjente gullmedaljene fulgte det også med en sjekk på 8 millioner svenske kroner i hver enkelt pris.

Totalt har stiftelsen de siste par årene hatt årlige utgifter på rundt 100 millioner kroner årlig.

To fond som skal ha noe av æren for at Nobel-økonomien ser sterk ut er ifølge avisen Viking Global Equities og Viking Long Fund. Begge forvaltes av Viking Global Investors, som drives av blant andre Halvorsen – kjent som «Tigergutt» etter sin karriere i hedgefondet.

Pengebingen vokser

Stiftelsens kapital har base i Alfred Nobels formue, som var på 31 millioner svenske kroner i 1895, tilsvarende rundt 1,7 milliarder svenske kroner i dag.

Ifølge Finansavisen har pengebingen ved hjelp av god forvaltning vokst langt ut over dette.

Stiftelsen hadde ved utgangen av 2015 investeringer i 11 ulike hedgefond, blant annet Viking Global Equities. Eierposten her har en bokført verdi på snaut 56 millioner kroner, men skarp innsats fra Halvorsen & Co. har ifølge avisen økt markedsverdien til 128 millioner svenske kroner, en økning på nær 130 prosent.

Noe av Nobel-arven var også bokført med en post på 132 millioner svenske kroner i Viking Long Fund. Ved utgangen av fjoråret var markedsverdien her på nær 292 millioner svenske kroner – opp 120 prosent.

Ved utgangen av 2015 hadde stiftelsen ifølge Finansavisen totalt knappe 3,9 milliarder svenske kroner investert i verdipapirer, i tillegg til direkteeierskap i eiendommer i Oslo og Stockholm.

Flere nyheter:

Solgt utenfor markedet: - Vi hadde 400 interessenter på liste
Trygve Hegnar: - Vi blir rundlurt
Stjerneanalytiker slakter Brekke: - Dårlig dømmekraft