PANIKK: Like etter et jordskjelv som målte en styrke på 6,7. Nordmenn forsøker å finne vennene sine, og samler seg utenfor bygninger i gatene. Video: Mats Jacobsen / Tipser Vis mer

Nordmann hardt skadet i jordskjelvet på Kos. Svensk turist blant de døde

Jordskjelvet har forårsaket store ødeleggelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Utenriksdepartementet er en nordmann hardt skadet etter jordskjelvet.

Han blir fløyet til sykehus for behandling. Utenrikstjenesten har vært i kontakt med pårørende og følger hans situasjon.

To personer døde
- Vi har også fått meldinger om at et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader, og vi jobber videre med å få mer informasjon om disse og kartlegge eventuelle behov for bistand, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl.

To personer er bekreftet døde etter at et jordskjelv med styrke på 6,7 ble registrert utenfor Hellas og Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AP og The Guardian.

Rundt 120 personer ble skadet på den greske øya Kos. I Tyrkia ble nærmere 360 mennesker skadet i jordskjelvet, opplyser landets helseminister

272 av de skadde ble sendt til sykehus, mens de øvrige fikk førstehjelp på stedet. De aller fleste ble utskrevet fra sykehuset etter kort tid, men fredag ettermiddag var 25 av dem fortsatt innlagt, flere av dem med bruddskader etter å ha hoppet i panikk ut av vinduer.

Ifølge den tyrkiske helseministeren er ingen av dem alvorlig skadd.

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har fått meldinger om skadde nordmenn i Tyrkia

Det skal være en 27 år gammel svenske og en 39 år gammel tyrker som er døde. Dette sier den regionale guvernøren Giorgos Hadjimarkos til greske Skai.

Greske myndigheter har informert Expressen om at avdøde er en svensk mann.

Turistene skal ha mistet livet da taket på en bar kollapset, skriver den greske avisen, som også informerer om at fem personer er alvorlig skadet.

De fem som er alvorlig skadet skal ifølge greske myndigheter være er to svensker, en gresk kvinne, en gresk mann og en norsk mann, skriver The Guardian.

Ta kontakt med pårørende
Ifølge NTB har ikke Utenriksdepartementet informasjon om at det skal være nordmenn blant de omkomne etter jordskjelvet.

Nordmenn i området oppfordres til å ta direkte kontakt med sine pårørende hjemme.

Jordskjelvet har forårsaket store ødeleggelser. Blant annet skal en gammel bygning ha kollapset og folk skal ha havnet under bygningsmassene.

Ifølge AP var bygningen fra 1930-tallet.

- Det er ikke mange gamle bygninger igjen på Kos. Nesten alle strukturer på øya har blitt bygget under de nye kodene for å motstå jordskjelv, sier ordfører Giorgos Kyritsis.

Den greske geologiprofessoren Ethymios Lekkas forteller The Guardian at Kos sannsynligvis vil oppleve etterskjelv i opp til to uker.

Men han understreker at han ikke er bekymret og at aktiviteten vil være positiv fordi det vil redusere tektoniske spenninger. Etterskjelvene skal være under fem på skalaen, og burde ikke forårsake problemer.

PANIKK: Det er oppstod kaos da mennesker løp og skrek i panikk etter at det kraftige jordskjelvet mellom Tyrkia og Hellas rammet den tyrkiske byen Bodrum. Video: CNN Vis mer

Norske charterturister på vei
Charterfly fra turoperatørene Tui, Ving og Apollo ankommer øya med flere nordmenn i løpet av dagen, får NTB opplyst. Det er ikke meldt om særlige skader på turisthotellene deres gjester bor på.

- De fleste er tilbake på hotellene. Det er noen hoteller man vil dobbeltsjekke for å være hundre prosent sikker, men det er ingen av våre hoteller som skal være så skadd at man ikke kan bruke dem, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving til NTB fredag formiddag. Ingen av selskapets gjester på øya er skadd.

Fossum har ikke fått meldinger om turister som vil avlyse reisen fredag, ei heller om at noen vil avbryte ferien.

- Sånn det ser ut nå har vi ikke mulighet til å hjelpe noen hjem før tiden, sier hun.

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Tui, opplyser til NTB at heller ikke de har skadde gjester.

- Alle våre har det greit etter forholdene. Vi følger løpende med og er i kontakt med UD og lokale myndigheter. Det ser ut som det har roet seg, sier hun, og legger til at deres ansatte er på stedet og hjelper alle som måtte ha spørsmål.

Hun sier de har fått henvendelser fra gjester som skal reise ned fredag, men ingen som har avbestilt.

Saken oppdateres.

<strong>JORDSKJELV:</strong> Det er store ødeleggelser på Kos etter jordskjelvet. AP Photo/Michael Probst
JORDSKJELV: Det er store ødeleggelser på Kos etter jordskjelvet. AP Photo/Michael Probst Vis mer
<strong>KOLLAPSET:</strong> Jordskjelvet har forårsaket store ødeleggelser. Blant annet skal en gammel bygning ha kollapset og folk skal ha havnet under bygningsmassene. Foto: Sander van Deventer via AP
KOLLAPSET: Jordskjelvet har forårsaket store ødeleggelser. Blant annet skal en gammel bygning ha kollapset og folk skal ha havnet under bygningsmassene. Foto: Sander van Deventer via AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer