Nordmann hjem fra zambisk fengsel

Med gledestårer i øynene møtte en medtatt og sliten smaragdjeger Ivar Bræk Knutsen (60) sin familie igjen etter å ha sittet varetektsfengslet i Zambia i snart tre uker. Ikke før fredag visste familien når - eller om - de fikk se ham igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ivar! er alt Liv Bræk Knutsen (58) greier å si før hun kaster seg i armene på ektemannen.

Tydelig preget av tre ukers frykt for sitt eget liv, møtte endelig smaragdjeger Ivar Bræk Knutsen igjen sin kone og to av døtrene i går formiddag.

Klokka halv åtte i går morges ringte han sin kone fra London og sa at han var på vei hjem.

Rømte landet

- Det var helt fantastisk da han ringte! Vi har hatt en vond og nervepirrende tid, alle sammen, sier Liv Bræk Knutsen.

Siden den 17. november har forretningsmannen fra Drammen sittet varetektsfengslet i det nordlige Zambia siktet for å ha vært i besittelse av narkotika.
Fredag ble han frikjent, og natt til i går rømte han landet i hui og hast: Bræk Knutsen ankommer derfor Desember-Oslo i sommertøy og med bare en bærepose i hånden.

For et års tid siden valgte den tidligere banksjefen å skifte beite. I dag er han daglig leder og medeier i gruveselskapet Chimpundu Mining Company Ltd i det nordlige Zambia.

Hevnaksjon?

Dagen før arrestasjonen ble det gjort et smaragdfunn som på sikt ville vært verdt mellom 30- 50 millioner dollar.

Selv tror han fengslingen er motivert av hevn fra Herbert Mapili, zambieren som eier den andre halvparten av gruva. At Mapili i tillegg er tidligere generalinspektør for politiet i Zambia, antas også å ha hatt betydning for den uventede arrestasjonen.

- Når man gjør betydelige funn som dette, er det vanlig at den utenlandske investoren blir arrestert og deportert. Men jeg følte selv at jeg var godt integrert i det zambiske miljøet, og var bevisst på ikke å omgås for mange andre hvite. Man tror jo aldri at slikt kan skje en selv, sier Bræk Knutsen.
Under en husransakelse av hans bolig i byen Kitwe i det nordlige Zambia fant politiet en tube med solforbrenningssalven Xylocain og kløsalven Eurax. Salvene inneholder stoffet lidocain, som er forbudt i Zambia. Stoffet likner på kokain. Dette var nok til at det zambiske politiet varetektsfengslet ham.

- Jeg har sittet i tre ulike fengsler, og delte en 24 kvadrameters celle med 20- 30 andre personer. Urinstanken var ulidelig. Malariaen herjet blant fangene. Vi lå på sementgulv, og det var vanskelig å få seg mat og drikke.

Psyket seg opp

Uten hjelp fra blant andre sin zambiske advokat, tror han straffen ville blitt på rundt to år.

- Jeg laget min egen terapi for å greie meg psykisk. Først og fremst gikk den ut på ikke å tenke på dem der hjemme. I stedet har jeg konsentrert meg om hva jeg kunne gjøre neste dag. I begynnelsen fikk jeg heldigvis beholde mobiltelefonen så jeg kunne gi instrukser til familie og advokater.

- Om jeg tør å dra tilbake? Vel, det er grunner til at jeg burde det, og like mange grunner til at jeg bør la være. Vi får se, sier smaragdjegeren.