Nordmann holdt fanget i Sierra Leone

FN-observatør Knut Gjellestad (57) og 19 andre FN-arbeidere blir holdt fanget av opprørsstyrker i krigsherjede Sierra Leone. Norske myndigheter og FN prøver å forhandle fri nordmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag fikk Forsvarets Overkommando (FO) sjokkmeldingen fra FN. Orlogskaptein Knut Gjellestad fra Bergen blir holdt tilbake av den revolusjonære opprørsfronten.

- Vi vet ikke hvorfor Gjellestad blir holdt tilbake. Omstendighetene rundt hendelsen er også ukjent for oss. Ifølge meldinger fra FN skal det stå bra til med ham, sier fungerende pressesjef i FO, Stig Morten Karlsen til Dagbladet :på nettet.

Gjellestads kone og barn er informert og får hjelp fra forsvarets støtteapparat.

- Det foregår forhandlinger mellom FN og opprørerene på alle nivå, understreker Karlsen.

Det er ingen direkte kontakt mellom Forsvaret og FN-styrkene i Sierra Leone. Ordlyden på FN-meldingen er at Gjellestad og andre FN-observatører «holdes tilbake».

- Det kan bety at han ikke får forlate stedet hvor opprørerne holder ham. Kanskje tilsvarer det en slags husarrest. Jeg understreker at FN ikke skriver at han er «bortført» eller «tatt til fange», sier Karlsen.

Utenriksdepartementet har sendt en mann fra den norske ambassaden i Elfenbenskysten for å bistå arbeidet med å forhandle fri Gjellestad.

- Norske myndigheter vil gjøre det vi kan for å hjelpe FN, sier fungerende pressetalsmann Ingvard Havnen i Utenriksdepartementet til Dagbladet :på nettet.

Gjellestad blir holdt tilbake sammen med blant andre tre kenyanske FN-soldater, og FN-observatører fra Gambia og Malaysia.

De ialt 8 FN-ansatte ble ifølge nyhetsbyrået AP tatt til fange i byen Makeni mandag. Forsvarets Overkommando ble i 15-tiden tirsdag informert om den savnede nordmannen.

I alt 20 FN-ansatte skal være tatt av opprørere de siste dagene. Urolighetene startet etter at den vestafrikanske intervensjonsstyrken trakk seg ut av Sierra Leone. Landet har i åtte år vært herjet av en blodig borgerkrig.

Det var etter en konflikt med FN i forbindelse med våpeninnlevering at opprørerne pågrep Knut Gjellestad og hans kompanjonger. Ifølge AP omringet 100 opprørere fra Revolutionary Unit Front FN-leiren og skjøt i luften før de gikk til aksjon.

Orlogskapteinen er en av ialt fem nordmenn som tjenestegjør som FN-observatører i det vestafrikanske landet. De fire andre er for tiden på permisjon i Norge.

Tirsdag ble to russiske helikopterpiloter, tre passasjerer og ytterligere sju FN-ansatte holdt tilbake. Sent i går holdt FNs sikkerhetsråd krisemøte.

- FN fordømmer disse skandaløse og kriminelle handlingene og forlanger at opprørerne frigir FN-personellet og samarbeider med FN, raser generalsekretær Kofi Annan i FN.

- Hvis det ikke er mulig å forhandle med kidnapperne, vil det bli brukt militær makt for å få satt fri FN-folkene, sier generalmajor Vijay Kumar Jetley som leder FN-styrken i Sierra Leone.

FN planlegger å øke styrken sin i Sierra Leone fra 8500 til 11500 innen juli. Dette er FNs største stående styrke i noe land. De jobber for at den skjøre fredsavtalen etter borgerkrigen blir overholdt. Titusener døde under borgerkrigen, og det har ikke lykkes å avvæpne de anslagsvis 45 000 tidligere opprørerne.

BORGERKRIG: Sierra Leone har vært herjet av borgerkrig i åtte år, og titusener har mistet livet.
ØKER: FN planlegger å øke styrken sin i Sierra Leone fra 8500 til 11500 innen juli. Dette er FNs største stående styrke i noe land.