Nordmann i 20-årene narkotatt i Colombia

Sitter fengslet i Bogotá. - Han har det etter forholdene bra, sier den norske ambassadøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nordmann er arrestert og varetektsfengslet for narkotikasmugling. Det bekrefter Utenriksdepartementet i kveld.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er varetektsfengslet i Bogotá mistenkt for narkotikasmugling, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til Dagbladet.no.

- Etter forholdene bra

Den varetektsfengslede nordmannen er mann i 20-årene fra Østlandsområdet. Han ble arrestert på flyplassen i Bogotá forrige helg.

- Han ble arrestert på den internasjonale flyplassen sist lørdag og framstilt for varetektsfengsling søndag. Han sitter varetektsfengslet mistenkt for forsøk på å smugle kokain, sier Norges ambassadør til Colombia, Dag Nylander, til Dagbladet.no.

Han opplyser at nordmannen i 20-årene sitter i fengselet La Modelo, og at han «etter forholdene har det bra».

Representanter for ambassaden har vært og besøkt ham to ganger i løpet av denne uken gitt vanlig konsulær bistand.

- Forholdene i fengselet er av en sånn karakter at han har behov for å skaffe seg en del eiendeler for egen regning. Vi har bistått med innkjøp av hygienske artikler, sengetøy og klær, sier Nylander.

Ifølge Wikipedia skal fengslet huse 5000 fanger. I 2000 fant landets mest blodige fengselsoppgjør sted her, da ble 25 fanger drept i en kamp mellom rivaliserende fangegrupper, skriver Human Rights Watch.

HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP Photo/Javier Galeano/SCANPIX
HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP Photo/Javier Galeano/SCANPIX Vis mer

- Tatt med over fem kilo

Han sier han ikke kan si noe om detaljene bak mistanken mot nordmannen, heller ikke hvor store mengder kokain han er mistenkt for å ha forsøkt å smugle ut av landet. UD kan heller ikke si noe om hvor lenge nordmannen vil sitte varetektsfengslet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG Nett ble mannen tatt med noe over fem kilo narkotika i bagasjen.

Nordmannen har fått oppnevnt en offentlig forsvarer.

Milliardbutikk

Colombia huser en blodig og illegal milliardbutikk som ledes av ulike narko-mafiaer. Landet alene produserer 70 prosent av all kokain som omsettes på kloden, og landet er også en betydelig leverandør av heroin.

En norsk mannlig student i tjueårene ble i 2006 arrestert av føderalt australsk politi, siktet for narkotikasmugling fra Colombia til Australia.
 

I mai ble tre norske jenter tatt med 22 kilo kokain i bagasjen i Cochabamba i Bolivia. De risikerer opptil 25 års fengsel, og sitter nå i et kvinnefengsel i påvente av at saken skal komme opp for retten.

Nordmann i 20-årene narkotatt i Colombia

(Dagbladet.no kommer med mer)