Nordmann i 20-årene narkotatt i Colombia

Sitter fengslet i Bogotá. - Han har det etter forholdene bra, sier den norske ambassadøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nordmann er arrestert og varetektsfengslet for narkotikasmugling. Det bekrefter Utenriksdepartementet i kveld.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er varetektsfengslet i Bogotá mistenkt for narkotikasmugling, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til Dagbladet.no.

- Etter forholdene bra

Den varetektsfengslede nordmannen er mann i 20-årene fra Østlandsområdet. Han ble arrestert på flyplassen i Bogotá forrige helg.

- Han ble arrestert på den internasjonale flyplassen sist lørdag og framstilt for varetektsfengsling søndag. Han sitter varetektsfengslet mistenkt for forsøk på å smugle kokain, sier Norges ambassadør til Colombia, Dag Nylander, til Dagbladet.no.

Han opplyser at nordmannen i 20-årene sitter i fengselet La Modelo, og at han «etter forholdene har det bra».

Representanter for ambassaden har vært og besøkt ham to ganger i løpet av denne uken gitt vanlig konsulær bistand.

- Forholdene i fengselet er av en sånn karakter at han har behov for å skaffe seg en del eiendeler for egen regning. Vi har bistått med innkjøp av hygienske artikler, sengetøy og klær, sier Nylander.

Ifølge Wikipedia skal fengslet huse 5000 fanger. I 2000 fant landets mest blodige fengselsoppgjør sted her, da ble 25 fanger drept i en kamp mellom rivaliserende fangegrupper, skriver Human Rights Watch.

HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP Photo/Javier Galeano/SCANPIX
HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP Photo/Javier Galeano/SCANPIX Vis mer

- Tatt med over fem kilo

Han sier han ikke kan si noe om detaljene bak mistanken mot nordmannen, heller ikke hvor store mengder kokain han er mistenkt for å ha forsøkt å smugle ut av landet. UD kan heller ikke si noe om hvor lenge nordmannen vil sitte varetektsfengslet.

Ifølge VG Nett ble mannen tatt med noe over fem kilo narkotika i bagasjen.

Nordmannen har fått oppnevnt en offentlig forsvarer.

Milliardbutikk

Colombia huser en blodig og illegal milliardbutikk som ledes av ulike narko-mafiaer. Landet alene produserer 70 prosent av all kokain som omsettes på kloden, og landet er også en betydelig leverandør av heroin.

En norsk mannlig student i tjueårene ble i 2006 arrestert av føderalt australsk politi, siktet for narkotikasmugling fra Colombia til Australia.
 

I mai ble tre norske jenter tatt med 22 kilo kokain i bagasjen i Cochabamba i Bolivia. De risikerer opptil 25 års fengsel, og sitter nå i et kvinnefengsel i påvente av at saken skal komme opp for retten.

Nordmann i 20-årene narkotatt i Colombia

(Dagbladet.no kommer med mer)