Nordmann i 40-årene omkom på Store Skagastølstind

Finsk kvinne i 50-årene alvorlig skadet.

MÅTTE LETTES: Et helikopter av typen Sea King ble benyttet for å få ned to skadede klatrere fra Store Skagastølstind. Tynn luft i høyden gjorde jobben for redningsmannskapene vanskelig. Foto: Torbjørn Gønning/Dagbladet
MÅTTE LETTES: Et helikopter av typen Sea King ble benyttet for å få ned to skadede klatrere fra Store Skagastølstind. Tynn luft i høyden gjorde jobben for redningsmannskapene vanskelig. Foto: Torbjørn Gønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et redningshelikopter hentet i ettermiddag ut to fjellklatrere som var skadet etter klatring på Store Skagastølstind (2405 m.o.h), norges høyeste alpine topp.

- Den ene er omkommet og den andre er fløyet til Haukeland med alvorlige skader, forteller operasjonsleder i politiet i Sogn og Fjordane, Stig Inge Hauge.

Klatreren som omkom er ein norsk mann i 40-årene, skriver politiet i Sogn og Fjordane i sin logg i kveld. Den skadde kvinnen er finsk og i 50-årene.

Den omkomne ble bekreftet død på stedet. Kvinnen er innlagt på Haukeland universitet med alvorlige skader.

Hentet ut med Sea King - De ble tatt ut ved hjelp av Sea King helikopter og fraktet ned til Turtagrø, forteller redningsleder ved Hovedsredningssentralen Sør-Norge, Eirik Walle til Dagbladet.

Uhellet skjedde i et område som ikke er veldig bratt, mellom Skagastølsbu og toppen av Store Skagastølstind.

Det var vanskelige forhold for redningsmanskapene, dels fordi de to var høyt oppe på fjellet, men også som følge av det varme fine været. Luften blir tynnere, og helikopteret får mindre løfteevne.

- Det meste av utstyret måtte tas ut av Sea Kingen for å gjøre den lettest mulig, de måtte også kvitte seg med en del drivstoff, forklarer Walle.

- Luftambulansen på Dombås hentet vedkommende på Turtagrø, det var det raskeste for pasienten, forteller Walle.

Ifølge NRK ble hendelsen varslet like etter klokka 11.