Nordmann i gisseldrama

En norsk mann i 50-årene, som var tatt som gissel i luksushotellet The Bosporous i Istanbul, er løslatt. De tungt bevæpnede gisseltakerne overga seg for kort tid siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske ambassaden opplyser at en nordmann har vært blant de 150 gislene i luksushotellet. Han er i god behold, har fått mat og har fått snakke med de andre gislene.

Ringte pårørende

Den 53 år gamle norske forretningsmannen, som er bosatt i Østerrike, har oppholdt seg på hotellet sammen med to andre forretningspartnere fra Østerrike. De har fått snakke sammen.

Den norske ambassaden ble klar over at en nordmann var blant gislene i morges. Ved åttetiden lokal tid kom Norges ambassdør Finn Kristen Fostervoll i kontakt med den norske forretningsmannen. Siden har norske myndigheter snakket med han ytterligere to ganger. Det norske gisselet har også snakket med sine nærmeste pårørende fra sin mobiltelefon.

Føler seg trygg

- 53-åringen har sagt at har er i god behold, og at han har føler seg trygg, tross den spente situasjonen, sa Fostervoll til Dagbladet.no tidligere i formiddag.

Norges ambassade i Ankara har vært i løpende kontakt med UD i Norge og generalkonsulatet i Istanbul under gisselaksjonen. Der har de fulgt situasjonen fra minutt til minutt, og de har et apparat klar til å ta i mot nordmannen.

En nordmann til

I tillegg til nordmannen som ble tatt som gissel, hadde ytterligere en norsk statsborger sjekket inn på luksushotellet.

- Han var ute å spiste middag da gisseltakerne tok seg inn i hotellet. Da han kom tilbake på kvelden fikk han ikke slippe inn, sier Fostervoll.

Ambassaden har arbeidet med å sjekke om flere nordmenn kan ha sjekket inn på luksushotellet i Istanbul. Ifølge hotelledelsen skal tilsammen 600 gjester ha vært registert i gjestelisten da hotellet ble stormet og beskutt.

Ville skåne gjester

I en erklæring lover de å skåne gislene for alle typer voldsbruk, men sier de vil gjennomføre aksjonen i protest mot russernes krigføring i Tsjetsjenia.

- Vi beklager å måtte si at inntil vår aksjon er gjennomført, vil et betydelig antall mennesker forbli våre gjester, het det i meldingen som ble sendt til den private TV-kanalen NTV.

Det ble bedt om unnskyldning for alle forviklinger som aksjonene skapte for Tyrkia, og mennene lovte å prioritere løslatelse av tyrkiske borgere.

Mennene lover å fare lempelig fram og unngå blodsytgytelse.

- Vi vil ikke la blod flyte.

Nå er alle løslatt, og ingen skal ifølge tyrkiske medier være skadd.