Nordmann i internasjonal våpen-skandale

Nordmannen Kjell Madsen anbefalte at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skulle finansiere frakt av ammunisjon til regjeringssoldater som holdt vakt i leirene i Øst-Zaire etter massakrene i Rwanda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var helt nødvendig. Hadde vi ikke hjulpet soldatene, kunne de ikke gitt oss den beskyttelsen vi trengte, sier Madsen.

Den kontroversielle operasjonen har vakt internasjonal oppsikt etter avsløringer i stor- avisa Financial Times og tidsskriftet African Confidential.

Opplysningene er svært pinlige for UNHCR. Sentralt i dokumentasjonen står et brev Madsen skrev 25. oktober 1996.

Som sikkerhetssjef for flyktningleirene i Goma, anbefalte han at UNHCR finansierte flyfrakt av mat og ammunisjon til 1500 soldater fra avdøde diktator Mobuto Sese Sekos hær.

Soldatene hadde til oppgave å holde ro og orden i flyktningleirene. Anbefalingen kom etter forespørsel fra en lokal kommandant. Bare i Goma oppholdt det seg da en halv million Rwanda-flyktninger.

Unik avtale

- Avtalen med soldatene var unik i FNs historie. Bortsett fra noen disiplinære problemer, gjorde styrkene til Mobuto en god jobb med sikkerheten både for oss og flyktningene. De måtte bruke våpen for å utføre oppgaven. Samarbeidsavtalen innebar at vi bidro med hjelp til mat og utstyr. Det var nødvendig at de hadde tilgang på ammunisjon, forklarer Madsen.

Han tar i dag ikke selvkritikk for at han anbefalte FN å finansiere våpentransporten.

- Kritikken baserer seg på manglende forståelse for forholdene i flyktningleirene. Det var nødvendig å samarbeide med de militære.

Kaotisk

Situasjonen i Øst-Zaire var høsten 1996 svært kaotisk. Få dager etter at Madsen hadde sendt det omstridte brevet, ble alle hjelpearbeiderne evakuert.

Madsen vet derfor ikke om frakten av mat og våpen noen gang ble gjennomført. Heller ikke Financial Times har fått bekreftet at transportene virkelig fant sted.

- På det tidspunktet ble vi angrepet av opprørsstyrkene til Laurent Kabila og av regjeringstropper fra Rwanda. Det var vanskelig å opprettholde sikkerheten, og min oppgave var nesten umulig. Få dager seinere ble vi evakuert, sier han. Borgerkrigen i Zaire - som brøt ut øst i landet i 1996 - førte til at Kabila styrtet Mobuto året etter.

Kabila er nå enehersker landet som nå har skiftet navn til Kongo.

Begrenset kontroll

De samme regjeringssoldatene som hjalp FN i leirene, skal seinere ha drept både flyktninger og enkelte av UNHCRs ansatte.

- Dette kjenner jeg ikke til og opplysningene er ikke bekreftet. Ingen av de jeg jobbet sammen med har heller hørt om at regjeringsoldatene skal ha drept lokale UNHCR-folk, sier Kjell Madsen. Han innrømmer imidlertid at FN hadde begrenset kontroll med Mobutos soldater, men at hjelp fra disse styrkene var eneste alternativ til å holde en viss kontroll med situasjonen.