Nordmann i internasjonal våpen-skandale

Nordmannen Kjell Madsen anbefalte at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skulle finansiere frakt av ammunisjon til regjeringssoldater som holdt vakt i leirene i Øst-Zaire etter massakrene i Rwanda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette var helt nødvendig. Hadde vi ikke hjulpet soldatene, kunne de ikke gitt oss den beskyttelsen vi trengte, sier Madsen.

Den kontroversielle operasjonen har vakt internasjonal oppsikt etter avsløringer i stor- avisa Financial Times og tidsskriftet African Confidential.

Opplysningene er svært pinlige for UNHCR. Sentralt i dokumentasjonen står et brev Madsen skrev 25. oktober 1996.

Som sikkerhetssjef for flyktningleirene i Goma, anbefalte han at UNHCR finansierte flyfrakt av mat og ammunisjon til 1500 soldater fra avdøde diktator Mobuto Sese Sekos hær.

Soldatene hadde til oppgave å holde ro og orden i flyktningleirene. Anbefalingen kom etter forespørsel fra en lokal kommandant. Bare i Goma oppholdt det seg da en halv million Rwanda-flyktninger.

Unik avtale

- Avtalen med soldatene var unik i FNs historie. Bortsett fra noen disiplinære problemer, gjorde styrkene til Mobuto en god jobb med sikkerheten både for oss og flyktningene. De måtte bruke våpen for å utføre oppgaven. Samarbeidsavtalen innebar at vi bidro med hjelp til mat og utstyr. Det var nødvendig at de hadde tilgang på ammunisjon, forklarer Madsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer