Nordmann i kaprerdrama

En nordmann som skulle fly fra København til Amsterdam i går ettermiddag, havnet midt i et kaprerdrama. En 47 år gammel russisk mann truet med å sprenge flyet hvis han ikke fikk en million dollar per passasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 65 passasjerer og en besetning på seks mennesker om bord i flyet,da det ble kapret.

- Avgangen fra København gikk som normalt. Etter 30-35 minutter i lufta fikk en kabinansatt et brev fra en 47 år gammel russisk mann. I brevet truet han med å sprenge flyet i lufta hvis han ikke fikk en million dollar per passasjer, sier informasjonsdirektør Simen Revold i SAS til Dagbladet.no.

Snakket med mannen

- Mannen var åpenbart mentalt syk. Det hersker det ingen tvil om.

Flyvertinnen overleverte brevet til kapteinen, som øyeblikkelig varslet flyplassen i Amsterdam, Schipol. I flyet var det en SAS-kaptein og en SAS-kabinansatt som ikke var på jobb. De fikk beskjed om kapringsforsøket, og flyttet seg bort til den desperate mannen.

- De snakket fred og ro med mannen. Etter ganske kort tid trakk han tilbake kravet skriftlig, sier Revold.

En av avgangene fra Gardermoen til Amsterdam lørdag ettermiddag, SK469, går klokka 15.15. Flyet lander i København 16.30. Der må passasjerene bytte fly til SK553, som letter fra Kastrup klokka 17.30, og lander på Schipol i Amsterdam 18.55. Det var dette flyet mannen truet med å sprenge.

Men SAS har en direkteflygning fra Gardermoen til Amsterdam på samme tidspunkt. Derfor er det sjelden mange nordmenn om bord i i SK553.

Rolige

Flyet landet som normalt. På Schipol ble alle passasjerene samlet i terminalbygningen, og kapteinen fortalte dem hva som hadde skjedd.

- Vi tror ikke de merket noe mens det pågikk. Mannen var ikke voldelig eller truende, og det virket ikke som om noen av passasjerene reagerte på episoden. De var fullstendig rolige.

47-åringen ble arrestert av nederlandsk politi. Flyet ble gjennomsøkt etter landing. Det ble ikke funnet noen bombe om bord.

KAPRET: Mannen truet med å sprenge et fly av typen MD-80.