Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann i New York: - Det er ganske ubehagelig å være ute

Minst 15 personer har mistet livet som følge av uværet på østkysten av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snøstormen, populært døpt «Snowzilla», som har truffet USA har dekket landets østkyst med et opptil en meter høyt, hvitt teppe.  

- 80 cm på 24 timer 15 personer er omkommet i delstatene Arkansas, Kentucky, New York, North Carolina, Maryland og Virginia, flere av dem i trafikkulykker forårsaket av uværet. I New York har tre personer omkommet mens de måket snø, melder NTB.

Rektor ved den norske skolen i New York, Håkon Vinje, sier til Dagbladet at forholdene er litt kaotiske.

- Det har kommet veldig mye snø på kort tid. Det har også vært mye vind, så det har vært ganske utrivelig å være ute. Det har blåst kuling fra nord hele dagen, sier han.

Da rektoren dro hjem fra jobb i går kveld var det bart. Nå, mindre enn 24 timer seinere er byen dekket av et 80 centimeter høyt snøteppe.

- De rekker ikke å brøyte inne og det er innført kjøreforbud på Manhattan. Det er det tredje største snøfallet som noen gang er registrert i løpet av en dag her på østkysten, sier han.

- Spennende og historisk Vinje forteller at ekstremværet har vært godt varslet, men det kom enda mer snø enn det som var ventet.

- Det har vært litt hamstring av varer, men varemangelen skylder først og fremst at butikkene sliter med varetilførselen, sier han.

DEKKET AV SNØ: Befolkningen i New York kan bare glemme å kjøre bil for øyeblikket. Foto: Håkon Vinje
DEKKET AV SNØ: Befolkningen i New York kan bare glemme å kjøre bil for øyeblikket. Foto: Håkon Vinje Vis mer

Det har likevel ikke vært noen tegn til panikk, ifølge rektoren.

- Jeg tror de fleste ser på det som litt spennende og historisk. Jeg har ikke møtt noen som har vært negative. De fleste tar det som en utfordring.

Det snør framdeles når Dagbladet snakker med ham natt til søndag.

I NEW YORK: Rektor ved Den norske skolen i New York, Håkon Vinje. Foto: Privat
I NEW YORK: Rektor ved Den norske skolen i New York, Håkon Vinje. Foto: Privat Vis mer

- Det snør litt mindre akkurat nå, men det blåser fremdeles. Ifølge værvarselet skal det slutte å snø i løpet av natta, sier han.

- Bli hjemme! For å håndtere stormen er 2.200 styrker fra nasjonalgarden satt i beredskap fordelt over 12 stater, og langs hele østkysten er viktig infrastruktur satt ut av spill. 200.000 mennesker har blitt rammet av strømbrudd, tusenvis av flyavganger er kansellert og offentlig transport er innstilt i flere storbyer, ifølge NTB.

I New York har myndighetene innført kjøreforbud. Alle broer og tunneler som leder inn til byen er stengt, og kun utrykningsbiler får lov til å kjøre i gatene.

- Dette blir trolig en av de verste snøstormene i byens historie. Kom deg hjem. Bli hjemme, har ordfører Bill de Blasio advart innbyggerne i byen.

HVITT: New York ble i løpet av noen timer dekket i hvitt. Foto: AFP / Jewel Samad
HVITT: New York ble i løpet av noen timer dekket i hvitt. Foto: AFP / Jewel Samad Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media