BRANN: Tre nordmenn opplevde at taxien deres begynte å brenne bare sekunder etter at den begynte å kjøre. Video: Privat Vis mer

Taxi i Latvia

Nordmann i taxidrama i Riga: - Sjåføren vred om nøkkelen, så smalt det skikkelig. Pang!

Norske Mortens ferietur til Riga ble fullstendig spolert allerede på flyplassen.

Onsdag i forrige uke ankom norske Morten Riga sammen med sin venninne og hennes seks år gamle sønn.

Trekløveret skulle besøke kvinnens familie, og for at reisen skulle gå så raskt og smertefritt som mulig, hadde de forhåndsbestilt en drosje på et nettsted i Riga.

De hadde fått tildelt en drosje, som skulle vente på dem da de ankom flyplassen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 17.09.2015 GIKK LØS PÅ EGEN LUKSUSBIL: Yu Je-ha valgte å gå løs på bilen med en golfkølle for å protestere mot dårlig kundeservice hos en lokal forhandler. Bilen skal være verdt en halv million dollar. Video: Reuters Vis mer

Smalt da sjåføren vred om nøkkelen

Da de ankom Riga fikk, de med seg all bagasjen og fant en taxi med det riktige nummeret på vinduet. De forhørte seg med taxisjåføren om det var rett taxi, noe det var, og ifølge Morten ga sjåføren på dette tidspunktet uttrykk for at han syntes de hadde mye bagasje.

- Jeg spurte venninna mi hvorfor hun hadde bestilt en gammel bil. Det luktet gass også. «Slutt og tull. Du er i Latvia, der er alt annerledes», sa hun til meg, forteller Morten.

De lastet inn all bagasjen, kvinnen og sønnen satte seg i baksetet, og Morten satte seg i forsetet. Morten forteller at han fremdeles kjente lukten av gass.

- Så satt sjåføren seg inn i bilen, vred om nøkkelen, og så smalt det skikkelig. Pang! Bilen hoppet framover et par ganger, så begynte det å ryke i bilen. Jeg så masse stikkflammer i fronten av bilen, forteller Morten.

- Mye røyk

Han ropte til de to i baksetet at de måtte komme seg ut av bilen med en eneste gang. Etter å ha fått dratt av et gjenstridig setebelte, gikk Morten rundt bilen og forsøkte å få ut bagasjen. Sjåføren kom seg ut på egen hånd.

- Det hadde begynt å ryke noe veldig da. Jeg fikk ikke opp bagasjerommet, men så så jeg et tau som hang og dinglet. Jeg rykket i det, og da gikk bagasjerommet opp, forteller Morten.

På dette tidspunktet hadde Mortens venninne og hennes sønn kommet seg på trygg avstand. Taxisjåføren kontaktet noen andre taxisjåfører for å høre om de hadde brannslokkingsapparat, men han fikk ikke tak i noe.

- Dermed gikk han tilbake til bilen igjen og tok ut papirene sine mens den brant. Så stakk han av, forteller Morten, som selv måtte løpe inn i flyplassterminalen for å be personene i skranken om å kontakte brannvesen og politi.

Morten anslår at det tok mellom seks og åtte minutter før politi og brannvesen kom. Etter hvert ble han, venninnen og hennes sønn bortvist av politiet, ifølge Morten.

- De ba oss reise fra flyplassen. Det var veldig kaotisk, forteller han.

HOPPET INN: Under en safaritur i Tanzania kom en gepard inn i bilen hvor turister og guider satt. Video: CNN Vis mer

- Traumatisk opplevelse

Dermed måtte de finne ny taxi, noe som i seg selv ikke var uproblematisk. For selv om alle tre slapp fra den dramatiske hendelsen fysisk uskadd, hadde det hele gjort sterkt inntrykk på 6-åringen.

- Vi fikk problemer med å få ham inn i den nye taxien. Han gråt hele tida og var hysterisk. Det var jo en forferdelig situasjon for ham, forteller Morten.

De kom seg etter hvert til kvinnens familie, men det som skulle bli en hyggelig tur til Latvia på familiebesøk, ble alt annet enn det.

- Hele ferieturen er fullstendig ødelagt. Gutten har hatt en veldig traumatisk opplevelse, og snakker ikke. Han tegner biler som brenner, og er veldig opptatt av det. Han vil egentlig ikke sitte inne i en bil. Første natta våknet han opp og sa han ikke ville brenne, forteller Morten.

Han har engasjert en advokat, som følger opp saken for ham. For at det hele kunne ha endt langt verre, er ikke Morten i tvil om.

- Politiet karakteriserte det som et under at vi overlevde, og at bilen ikke eksploderte, sier han.

De har fått opplyst at årsaken til ulykken er alvorlig tekniske feil i bilen. Morten sier politiet har fortalt at saken er overført til enheten for økonomisk kriminalitet.