Nordmann kan ha bistått israelsk dødsskvadron

Den norskfødte jøden Bjørn Dworsky, som pleide nær kontakt med sentrale folk på Youngstorget på 1970-tallet, kan ha bistått medlemmer av Mossads dødsskvadron i forbindelse med Lillehammer-drapet i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dworskys medga selv i et intervju i 1996 at han hadde vært «på biltur i Gudbrandsdalen, i nærheten av Lillehammer», da drapet skjedde.

Dworsky ble født i Trondheim i 1917, men flyttet senere til Israel og ble israelsk statsborger. I 1972 kom han tilbake som representant for den israelske landsorganisasjonen Histadrut i Norden.

Sammen med sin kone leide han en leilighet i Oslo, som han stilte til disposisjon for to kvinner og tre-fire menn uken før Bouchikhi ble drept i juli 1973, mens han selv var på ferie. Gjelseth-utvalget, som i dag la fram sin rapport, utelukker ikke at leiligheten ble brukt som skjulested for medlemmer av Mossads dødsskvadron.

Tidligere partisekretær Ronald Bye karakteriserer Dworsky som en av Youngstorgets «grå katter», og ble selv kontaktet i 1974 da Dworsky ønsket hjelp til å få de fengslede Mossad-agentene løslatt. Dworsky døde i 1996.

(NTB)