Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann kan være smittet av E. coli-bakterien

Tilfellet kan ha tilknytning til det store utbruddet i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at agurker med E. coli-bakterien også er solgt i Norge. Nå opplyser Folkehelseinstituttet at en nordmann er lagt inn på Sørlandet sykehus i Kristiansand med EHEC-infeksjon.

Det er en mann i 40-årene som er smittet, og han er lagt inn med blodig diaré, opplyser FHI. Det er foreløpig ikke bekreftet at bakteriestammen mannen er smittet med er den samme som forårsaker utbruddet i Tyskland.

- Prøvene sendes til Folkehelseinstituttet, og i løpet av uken vet vi trolig om det er snakk om samme bakterie, sier Siri Hauge, lege ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

FHI, Mattilsynet og lokale helsemyndigheter jobber nå med å se på hvordan pasienten kan ha blitt smittet. Sverige og Danmark har flere smittetilfeller som er knyttet til personer som har vært på ferie i Tyskland.

- Foreløpig er det reise til Tyskland vi fokuserer på. Bortsett fra de 240 agurkene som kan ha smitten, er det inten indikasjoner på at smitten er i norsk mat, sier Hauge.

Det er ikke overraskende om vi får flere tilfeller i Norge, sier FHI. Antallet bekreftede smittede ute i Europa øker stadig.

- Det er absolutt ikke usannsynlig at det kommer flere tilfeller, siden vi har såpass nær tilknytning til Tyskland, sier Hauge.

Sørlandet sykehus opplyser til Dagbladet at de ikke kan si noe om mannens tilstand før i morgen. EHEC-infeksjon kan føre til den alvorlige nyresykdommen HUS, og har ført til 11 dødsfall i Tyskland den siste tida.

Europa rammes nå av et av de største utbruddene av farlige E. coli-bakterier noensinne. I Tyskland blir folk advart mot å spise agurker etter at bakteriene har spredt seg i landet og ut over i Europa.

- Vi samarbeider med Mattilsynet, lokale helsemyndigheter og myndighetene i Tyskland. Vi har også bedt de norske helseforetakene om å melde fra umiddelbart ved symptomer på EHEC-infeksjon, sier Hauge.

Over 300 personer i Tyskland har utviklet nyresykdommen HUS etter å ha blitt smittet, og 11 personer er døde. Det er også meldt om tilfeller i Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. De fleste av de smittede i andre land har nylig reist til Tyskland.

Utbruddet er et av de største i verden, og det største som noensinne er rapportert i Tyskland, ifølge Stockholmsbaserte European Centre for Disease Prevention and Control.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media