Nordmann leder kampen mot global smugling

Verdens havner flommer over av containere. Norske Ketil Ottersen leder FNs jakt på de som inneholder narkotika-laster.

SMUGLESJEF: Siden 2005 har Ketil Ottersen leder FNs prosjekt om å hindre ulovlig containersmugling. FOTO: MARCELLO CASAL JR/ABR.
SMUGLESJEF: Siden 2005 har Ketil Ottersen leder FNs prosjekt om å hindre ulovlig containersmugling. FOTO: MARCELLO CASAL JR/ABR.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Et av hovedmålene til CCP er å stoppe narkotikasmugling. Dette gjøres ved å lære opp nabolandene til de største produksjonslandene til å se etter høyrisiko-containere, sier Ketil Ottersen til Dagbladet.

Fra Wien leder nordmannen FNs «Container Control Programme» (CCP). Et program som jobber for å utdanne og opprette spesialiserte kontrollgrupper for verdens containertrafikk. 

Ifølge World Drug Report fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) står Afghanistan for over 90 prosent av verdens heroinproduksjon, mens Colombia produserer mest kokain i verden. I disse områdene kan arbeidet med å avsløre ulovlige container-laster medføre stor risiko.

- Det er mange tjenestemenn i prosjektet som nekter å avbildes eller bli omtalt offentlig, samtidig som vi må ha økt sikkerhet rundt arbeidsplassene i havnene. Latin-Amerika er spesielt utsatt med et mye høyere voldsnivå. Det er dessverre slik at drap og vold er en del av hverdagslivet på en helt annen måte enn i Europa, sier Ottersen til Dagbladet.

Enorme mengder Ifølge Verdensbanken vil det i 2015 bli registrert 750 millioner containerbevegelser verden over. Disse frakter i dag 90 prosent av verdens varer. Ottersens jobb er å hjelpe land rundt om i verden med å finne de containerne som skjuler illegale varer.

CONTAINERHAVN: I mengden er det vanskelig å finne containerne som inneholder illegale varer. FOTO: REUTERS/CARLOS BARRIA.
CONTAINERHAVN: I mengden er det vanskelig å finne containerne som inneholder illegale varer. FOTO: REUTERS/CARLOS BARRIA. Vis mer

- Dette er et enormt antall. Det bygges båter i dag som har plass til 18 000 containere. Havner jobber raskt og tollere møter store utfordringer i prosessen med å velge ut de containerne som bør bli kontrollert. Vi jobber for å skape samarbeid mellom nasjonale kontrollmyndigheter, slik at de blir flinkere til å velge ut de containerne som kan inneholde illegale varer som for eksempel narkotika, sier Ketil Ottersen til Dagbladet.

Ikke bekymret I en rapport av SeaCurity kommer det frem at mindre enn to prosent av verdens containertrafikk ble kontrollert i 2004.

- Så vidt jeg vet er ikke dette tallet større i dag, sier Ottersen.

Likevel er han ikke bekymret. For Ottersen og CCP handler det ikke bare om tall. Det handler ikke om at landene skal øke antallet kontroller, men at de blir bedre til å velge ut de containerne som har størst risiko til å inneholde illegale varer.

- En kontroll er ikke bare at en container åpnes. Det handler også om å lese dokumenter, skanne containerne og eventuelt åpne dem for kontroll, sier Ottersen.

Alene på jobb Prosjektet ble offisielt startet av UNODC og WCO i 2004 som en studie for å se om dette i det hele tatt var mulig. Da Ottersen ett år senere ble ansatt som leder, var han den eneste i prosjektet.

NÅL I HØYSTAKK: Dagens skip kan laste 18 000 containere. FOTO: REUTERS/MICHAEL KOOREN.
NÅL I HØYSTAKK: Dagens skip kan laste 18 000 containere. FOTO: REUTERS/MICHAEL KOOREN. Vis mer

- Prosjektet hadde da aktiviteter i fire land. Ecuador, Pakistan, Senegal og Ghana. I dag er vi omtrent 30 ansatte og har aktiviteter i mer enn 50 land, sier han til Dagbladet.

Prosjektet vokser stadig i størrelse og Ottersen håper og tror at de snart vil ha flere ansatte og at aktivitetene deres vil involvere enda flere land.

- Vi har ikke noe sluttdato på prosjektet, men vi har et mål om å engasjere 75 land. Da har vi de viktigste med oss, sier Ottersen til Dagbladet.

Avhengige av donorpenger Programmet, som drives i samarbeid med UNODC og Verdens tollorganisasjon (WCO), går rundt ved hjelp av donorstøtte. CCP er bare et av prosjektene de driver med.

- UNODC driver med veldig mye. Blant annet å forhindre hiv, aids, menneskesmugling, pengevasking, korrupsjon og forbedring av menneskerettigheter, forteller Ottersen til Dagbladet.

Det er viktig for Ottersen at beslagene kommer frem. Dette er synlige bevis på at prosjektet fungerer.

- Uten beslag ville vi ikke fått donorstøtte. I år har vi blant annet beslaglagt 19 tonn kokain på vei ut til brukermarkedet. Det syns jeg er veldig bra, sier Ottersen.

Norge er en av donorene til prosjektet og gir bistand til FN hvert år. Ifølge Statsbudsjettet gir Norge 4,5 milliarder kroner til FN-programmer i 2013.