Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann pågrepet i Russland:

Nordmann mistenkt for spionasje i Russland

Det russiske nyhetsbyrået Rosbalt hevder at en nordmann skal være mistenkt for spionasje i Moskva.

ARRESTERT: En russisk domstol bekrefter at de har arrestert tidligere grenseinspektør Frode Berg. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer
ARRESTERT: En russisk domstol bekrefter at de har arrestert tidligere grenseinspektør Frode Berg. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske nyhetsbyrået Rosbalt hevder at norske Frode Berg, som tidligere i år ble pågrepet av russisk politi, er mistenkt for spionasje. Nyhetsbyrået melder at det var det russiske sikkerhetspolitiet FSB som pågrep nordmannen. Dette får Dagbladet bekreftet av den russiske domstolen.

«De tok ham, som man sier, på fersken - i forbindelse med overlevering av dokumenter som inneholdt hemmeligstemplet informasjon», skal en ikke navngitt FSB-kilde ha opplyst, ifølge nyhetsbyrået.

Tidligere i desember skrev NRK at Berg, som er bosatt i Kirkenes, ble arrestert under en reise i Moskva. Berg er tidligere grenseinspektør.

- Tilgang på sensitive dokumenter

Nyhetsbyrået Regnum skriver i likhet med Rosbalt at nordmannen ble arrestert mens han fikk overlevert hemmelige dokumenter. Dokumentene han skal ha fått skal dreie seg om marinen. Det er ikke spesifisert om det er den russiske marinen, skriver flere russiske medier, blant annet Regnum. Nettstedet Gazeta skriver at det er lite trolig at man får vite innholdet i saken, siden dokumentene er hemmelige.

Den russiske journalisten, forfatteren og anerkjente eksperten på russisk overvåkning, Andrej Soldatov, sier til Dagbladet at saken har vekket stor oppsikt i Russland tirsdag.

- Nyheten blir omtalt i de fleste store aviser og nyhetsbyråer i landet. Det er en stor sak her, sier han til Dagbladet.

Han understreker at han ikke har detaljkunnskaper om saken, men sier at Aleksej Shitnjuk, mannen som er mistenkt for å ha overelevert dokumentene, tidligere skal ha jobbet for et firma som hadde kontrakter med marinen. Shitnjuk, en tidligere politimann som også har vært siktet for høyforræderi i Russland, skal gjennom sin jobb hatt tilgang på sensitive dokumenter, forteller Soldatov.

Fengslet

Ifølge det russiske sikkerhetspolitiet skal Berg ha gitt informasjon til både norske myndigheter og CIA. Han beskrives som en representant for Røde Kors og skal ha hjulpet flyktninger fra Ukraina på grensen mellom Russland og Norge, skriver Rosbalt.

Pressetalskvinnen for Lefortovo-domstolen, Jekatarina Krasnova, sier at retten har akseptert etterforskernes bevis, og at nordmannen er varetektsfengslet til 5. februar. En appell fra Bergs advokat har allerede kommet til domstolen, sier Krasnova til nyhetsbyrået.

- Vi har bare tatt avgjørelsen om å arrestere Berg. Den videre behandlingen er avhengig av hva etterforskerne legger fram, sier pressetalskvinne for Levfortovo-domstolen, Jekatarina Krasnova til Dagbladet.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at en nordmann er fengslet i Moskva.

- Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Får advokatbistand

UD opplyser videre at den fengslede nordmannen har fått advokatbistand.

- På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier Andersen.

Rosbalt er et nettbasert russiske nyhetsbyrå som ble stiftet i 2001, ifølge AFP.

Ifølge Der Spiegel har det tette bånd til politiet og de russiske sikkerhetstjenestene.

Berg jobbet ved Grensekommissariatet i Sør-Varanger i flere år og ble pensjonist i 2014. Ifølge iFinnmark var han først soldat ved Garnisonen i Sør-Varanger, før han i 1990 fikk jobb i Grensekommissariatet.

Berg har også sittet i styret i kunstprosjektet Pikene på broen.

- Skriver bok om Armenia

Dagbladet har vært i kontakt med en som kjenner Berg godt, som mener det ikke er noe grunnlag for en slik mistanke og omtaler saken som trist.

Mannen, som ønsker å være anonym, sier at Berg er ekspert på norsk-russiske grenseforhold og at han for tiden skriver bok om Armenia.

Berg var, ifølge mannen, på ferie da han ble arrestert.

- Han har flere ganger vært UDs representant i Moskva. Det er ingenting som tilsier at han skulle bli arrestert for spionasje.

Dagbladet har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo, som opplyser at de ikke har noen informasjon om Berg eller saken forøvrig.

​​Dagbladet kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!