Nordmann omkommet i Svalbard-gruve

Ti sendt til sykehus. Gassmålingen kan ha sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nordmann er omkommet som følge av metangass og mangel på surstoff i Svea-gruva på Svalbard i ettermiddag.

Ti til sykehus

- Elleve mann var involvert i ulykken, en er omkommet. De ti andre er sendt til Longyearbyen Sykehus for oksygenbehandling, men er oppegående, sier sysselmann Olav Tombre til Dagbladet.no.

Ulykken skjedde i 16-tida da de elleve var på oppfaringsarbeid for å forberede kullproduksjon. Luftambulanse og medisinsk personell ble sendt ut for å redde de elleve.

Metangass og oksygenmangel

Ifølge sysselmannen er årsaken til ulykken en kombinasjon av for mye metangass, som finnes naturlig i fjellet, og mangel på oksygen.

- Tunnelboremaskinen fikk gjennomslag til en annen gruvegang, og der har det vært oksygenfattig luft og for mye metangass, sier Tombre.

Ifølge Store Norskes informasjonssjef, Terje Carlsen, skal gassnivået måles flere ganger daglig, automatisk og rutinemessig.

DØDE I GASSLEKKASJE: En person omkom i Svalbard-gruve i ettermiddag. Usikkert om gassmålingsrutinene er blitt fulgt. FOTO: Store Norske Spitsbergen Grubekompani
DØDE I GASSLEKKASJE: En person omkom i Svalbard-gruve i ettermiddag. Usikkert om gassmålingsrutinene er blitt fulgt. FOTO: Store Norske Spitsbergen Grubekompani Vis mer

- Kan ha vært rutinesvikt

Olav Tombre kan ikke utelukke at det har skjedd en rutinesvikt når det gjelder gassmålingen.

- Kan det ha oppstått en menneskelig svikt når det gjelder målingen av gassnivået?

- Det er et av de spørsmålene vi må finne ut av, sier han til Dagbladet.no.

- Strenge rutiner

Terje Carlsen mener gassmålingsrutinene til sysselmannen er gode.

- Vi har strenge rutiner generelt for arbeidsmiljøet i gruvene, sier han.

Carlsen kjenner ikke til liknende ulykker i Store Norske sine gruver tidligere.

Store Norske-konsernet er Norges eneste, og verdens nordligste kullprodusent. Konsernet holder til på Svalbard, og hovedvirksomheten ligger i Svea, ca 60 kilometer fra Longyearbyen.

Saken etterforskes av Sysselmannen og Arbeidstilsynet.

KLOKKEN 18 I DAG: Svea-gruva klokken 18 i dag, filmet med webkamera.