Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann opplevde dødstornadoen

Nesten 250 døde etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kraftig uvær og massiv tornadodannelse har krevd minst 248 liv i USAs sørligste stater de siste tre dagene. Bare i Alabama - hardest rammet av dem alle - har minst 149 mistet livet.

Iallfall elleve av 160 bekreftede tornadoer har tatt liv i seks delstater. Tornadoutbruddet fra 27. til 28. april er dermed det tredje dødeligste de siste 50 åra, etter Super Outbreak i 1974 med 315 drepte og Palm Sunday tornado outbreak i 1965 med 256 omkomne, ifølge meteorolog dr. Jeff Masters ved wunderground.com.

Og utbruddene «er ikke engang i nærheten av å være over», ifølge meteorolog Reed Timmer.

Norske Per Kristian Eriksen (30), bosatt byen Tuscaloosa i Alabama, fikk oppleve tornadoens kraft på nært hold. Bortsett fra at deler av taket falt av, tålte boligen påkjenningen - i motsetning til mange andre bygninger. Minst 15 personer er bekreftet omkommet i byen.

- Den passerte rett bak huset vårt. Huset ristet, og vi hørte bygningsmaterialer lande på taket, sier Eriksen til Dagbladet, og fortsetter:

VÆRRADAR: Kraftig tordenvær over Tuscaloosa i delstaten Alabama førte til massiv tornadodannelse. Minst 15 personer mistet livet og store deler av byen er fullstendig ødelaget, etter det som er en av de verste tornadoutbruddene i USAs historie. Værradargrafikk: Wunderground.com
VÆRRADAR: Kraftig tordenvær over Tuscaloosa i delstaten Alabama førte til massiv tornadodannelse. Minst 15 personer mistet livet og store deler av byen er fullstendig ødelaget, etter det som er en av de verste tornadoutbruddene i USAs historie. Værradargrafikk: Wunderground.com Vis mer

- Det er klart man blir litt redd. Det var litt skummelt, sier han.

Eriksen, som jobber ved et av sykehusene i byen, sier det er voldsom pågang av skadde etter herjingene i den ramponerte byen, en av de verst rammede i det pågående utbruddet.

- Flere av de jeg jobber med vet ikke hva de skal gjøre. De har ikke noe sted å bo. Deler av byen er helt borte, sier Eriksen.
 

Store deler av byen er uten strøm, mannskaper fra nasjonalgarden har rykket ut og luftvernsirene runger i bybildet; gatene fylles opp av søppel og vrakrester etter stormens herjinger.

- Alle renovasjonsbilene er totalskadd, forklarer Eriksen.  

Ødeleggelsene etter de siste dagers utbrudd vil trolig bli de mest omfattende noensinne: En rekke byer har fått hele områder fullstendig knust, og det er erklært krisetilstand i Alabama, Kentucky, Mississippi, Missouri, Tennessee og Oklahoma.

KNUST TIL PINNEVED: Enorme ødeleggelser etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne. Foto: AP Photo/The Tuscaloosa News, Michelle Lepianka Carter/SCANPIX
KNUST TIL PINNEVED: Enorme ødeleggelser etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne. Foto: AP Photo/The Tuscaloosa News, Michelle Lepianka Carter/SCANPIX Vis mer

Meteorolog Reed Timmer - blant annet kjent fra tv-programmet «Storm Chasers» på Discovery Channel - sier «ødeleggelsene er kvalmende, for å si det mildt».

- Det kommer forferdelige rapporter fra berørte områder. Veldig, veldig dårlig. Våre tanker og bønner går ut til de som er berørt. Dessverre er ikke tornadoutbruddet en gang i nærheten av å være over, skriver Timmer i et innlegg på Facebook.

I går kveld gikk president Barack Obama reiste i dag til Alabama for å se skadene.

- Michelle og jeg uttrykker vår dypeste kondolanse til familiene som er rammet, sa Obama i går kveld.

SMADRET: Store deler av Tuscaloosa by er totalskadd. Foto: AP/Dusty Compton/Tuscaloosa News/Scanpix
SMADRET: Store deler av Tuscaloosa by er totalskadd. Foto: AP/Dusty Compton/Tuscaloosa News/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media