Nordmann opplevde dødstornadoen

Nesten 250 døde etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kraftig uvær og massiv tornadodannelse har krevd minst 248 liv i USAs sørligste stater de siste tre dagene. Bare i Alabama - hardest rammet av dem alle - har minst 149 mistet livet.

Iallfall elleve av 160 bekreftede tornadoer har tatt liv i seks delstater. Tornadoutbruddet fra 27. til 28. april er dermed det tredje dødeligste de siste 50 åra, etter Super Outbreak i 1974 med 315 drepte og Palm Sunday tornado outbreak i 1965 med 256 omkomne, ifølge meteorolog dr. Jeff Masters ved wunderground.com.

Og utbruddene «er ikke engang i nærheten av å være over», ifølge meteorolog Reed Timmer.

Norske Per Kristian Eriksen (30), bosatt byen Tuscaloosa i Alabama, fikk oppleve tornadoens kraft på nært hold. Bortsett fra at deler av taket falt av, tålte boligen påkjenningen - i motsetning til mange andre bygninger. Minst 15 personer er bekreftet omkommet i byen.

- Den passerte rett bak huset vårt. Huset ristet, og vi hørte bygningsmaterialer lande på taket, sier Eriksen til Dagbladet, og fortsetter:

VÆRRADAR: Kraftig tordenvær over Tuscaloosa i delstaten Alabama førte til massiv tornadodannelse. Minst 15 personer mistet livet og store deler av byen er fullstendig ødelaget, etter det som er en av de verste tornadoutbruddene i USAs historie. Værradargrafikk: Wunderground.com
VÆRRADAR: Kraftig tordenvær over Tuscaloosa i delstaten Alabama førte til massiv tornadodannelse. Minst 15 personer mistet livet og store deler av byen er fullstendig ødelaget, etter det som er en av de verste tornadoutbruddene i USAs historie. Værradargrafikk: Wunderground.com Vis mer

- Det er klart man blir litt redd. Det var litt skummelt, sier han.

Eriksen, som jobber ved et av sykehusene i byen, sier det er voldsom pågang av skadde etter herjingene i den ramponerte byen, en av de verst rammede i det pågående utbruddet.

- Flere av de jeg jobber med vet ikke hva de skal gjøre. De har ikke noe sted å bo. Deler av byen er helt borte, sier Eriksen.
 

Store deler av byen er uten strøm, mannskaper fra nasjonalgarden har rykket ut og luftvernsirene runger i bybildet; gatene fylles opp av søppel og vrakrester etter stormens herjinger.

- Alle renovasjonsbilene er totalskadd, forklarer Eriksen.  

Ødeleggelsene etter de siste dagers utbrudd vil trolig bli de mest omfattende noensinne: En rekke byer har fått hele områder fullstendig knust, og det er erklært krisetilstand i Alabama, Kentucky, Mississippi, Missouri, Tennessee og Oklahoma.

KNUST TIL PINNEVED: Enorme ødeleggelser etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne. Foto: AP Photo/The Tuscaloosa News, Michelle Lepianka Carter/SCANPIX
KNUST TIL PINNEVED: Enorme ødeleggelser etter et av USAs verste tornadoutbrudd noensinne. Foto: AP Photo/The Tuscaloosa News, Michelle Lepianka Carter/SCANPIX Vis mer

Meteorolog Reed Timmer - blant annet kjent fra tv-programmet «Storm Chasers» på Discovery Channel - sier «ødeleggelsene er kvalmende, for å si det mildt».

- Det kommer forferdelige rapporter fra berørte områder. Veldig, veldig dårlig. Våre tanker og bønner går ut til de som er berørt. Dessverre er ikke tornadoutbruddet en gang i nærheten av å være over, skriver Timmer i et innlegg på Facebook.

I går kveld gikk president Barack Obama reiste i dag til Alabama for å se skadene.

- Michelle og jeg uttrykker vår dypeste kondolanse til familiene som er rammet, sa Obama i går kveld.

SMADRET: Store deler av Tuscaloosa by er totalskadd. Foto: AP/Dusty Compton/Tuscaloosa News/Scanpix
SMADRET: Store deler av Tuscaloosa by er totalskadd. Foto: AP/Dusty Compton/Tuscaloosa News/Scanpix Vis mer