KAN VÆRE ØDELAGT: Ruta ned fra Basecamp 2, som går gjennom Khumbu-brefallet (vist på bildet over), kan være ødelagt som følge av jordskjelvet. Det er nå usikkert om de fem nordmennene som befinner seg i Basecamp 2 må belage seg på redningshelikoptre for å komme seg ned fra Mount Everest. Dette bildet er tatt av ruta gjennom Khumbu-brefallet i 2003. Foto: AP Photo/Gurinder Osan
KAN VÆRE ØDELAGT: Ruta ned fra Basecamp 2, som går gjennom Khumbu-brefallet (vist på bildet over), kan være ødelagt som følge av jordskjelvet. Det er nå usikkert om de fem nordmennene som befinner seg i Basecamp 2 må belage seg på redningshelikoptre for å komme seg ned fra Mount Everest. Dette bildet er tatt av ruta gjennom Khumbu-brefallet i 2003. Foto: AP Photo/Gurinder OsanVis mer

Nordmann på Everest: Stien ned fra Basecamp 2 kan være ødelagt

- Usikkert om klatrerne kan ta seg ned selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge ekspedisjonsselskapet Hvitserk skal ruta ned fra Basecamp 2, 6400 moh, være ødelagt av jordskjelvet.

Hvordan de fem nordmennene skal komme seg ned til Everest Basecamp, er per nå usikkert. Forholdene i campen skal heldigvis være trygge, og helikoptre er klare til å bistå når værforholdene tillater det.

120 personer Daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup, var i kontakt med lederen av reisefølget, Inge Meløy, 16.15 norsk tid.

Han kunne rapportere om at rundt 120 personer er samlet i Basecamp 2. Dette er både internasjonale klatrere og lokale sherpaer.

- Alt er ok med alle som befinner seg der, men rapportene tyder på at ruta i Khumbu-brefallet er ødelagt, skriver Hvitserk på sine Facebook-sider i en pressemelding.

Usikker retur Daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup, vet ikke per nå om dette betyr at de som befinner seg i Camp 2, må belage seg på å vente på helikopter for å komme seg ned til Everest Basecamp, som ligger 5360 meter over havet.

- Gruppen har mat for flere dager og er godt akklimatisert. De skal ha et nytt møte med de andre ekspedisjonene i morgen tidlig lokal tid og vurdere situasjonen, skriver Hvitserk.

Meløy kunne rapportere om at det har gått flere etterskjelv i fjellet, men at teltplassen nå er trygg.

- Det er nå vindstille og stjerneklart, rapporterte Meløy overfor Hvitserk.

Helikoptere kan bistå Ifølge Hvitserks turleder Bjørn Myrer Lund, som leder turen til Everest Basecamp, har det vært hektisk aktivitet på flyplassen i landsbyen Lukla. Dette er landsbyen hvor de fleste tur opp til Mount Everest.

På flyplassen i Lukla skal helikoptere være klare til å bistå i redningsaksjoner når værforholdene tillater dette.