Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann på flukt etter drap i Kongo

Sjåfør skutt og drept. - Min sønn melder seg i dag, sier faren.

PÅ FLUKT I KONGO:  28-åringen fra Aust-Agder forteller familien at han skal melde seg i dag. Foto: BIRTHE ULVESETH, VARDEN.
PÅ FLUKT I KONGO: 28-åringen fra Aust-Agder forteller familien at han skal melde seg i dag. Foto: BIRTHE ULVESETH, VARDEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): To norske menn i 20-årene er mistenkt for drap i Kongo. Den ene mannen - en 27-åring fra Østlandet - sitter fengslet i byen Kisangani.

På flukt i flere dager
 - Den andre, en 28 år gammel mann fra Aust-Agder, har vært på flukt i flere dager, og han kommer trolig til å overgi seg til myndighetene i dag, opplyser 27-åringens far til Dagbladet. Faren fikk bekreftet fra Utenriksdepartementet i går at sønnens kamerat var arrestert.

- Da fikk jeg også vite at min sønn var fengslet, men det stemmer ikke med hva han selv sa på telefonen i formiddag. Han fortalte at han hadde vært på flukt i mange dager, men at han hadde fått råd om å melde seg for lokale myndigheter, sier faren.

Tidligere befal
Det er uklart hva de to nordmennene har gjort i området. De driver i dag et sikkerhetselskap i Uganda. 28-åringen er tidligere befal i det norske forsvaret. Ingen av de to skal ha jobbet i Forsvaret siden 2007.

- Vi har ikke noe operativt personell i Kongo nå, sier kommunikasjonsdirektør Erling Bø i Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter til Dagbladet.
De to nordmennene har de siste årene ifølge venner og familie jobbet i den private sikkerhetsbransjen.

- Jeg vet ikke hva de gjorde i Kongo, men i følge min sønn var de der på oppdrag. Situasjonen er vanskelig, sier faren til nordmannen som er på flukt i krigsherjede landet.

Både 27-åringens far og andre norske venner av de to nordmennene forteller til Dagbladet at drapet skjedde i forrige uke. Det skal ha vært de nordmennenes sjåfør som ble skutt ogt drept av ranere eller opprørere i det urolige området.

- Min sønn har fortalt at de var i en nasjonalpark sammen med en lokal sjåfør da de ble angrepet. Min sønn og kollegaen fluktet hver sin vei da de ble angrepet og beskutt, og de kom bort fra hverandre.

Redd for sikkerheten
- Min sønn ville ikke si noe mer om omstendighetene han befant seg i av sikkerhetshensyn da han ringte kort i formiddag.

- Han fortalte at han hadde vært flere dager uten mat og at han var blitt beskutt.

- Han hadde bestemt seg for å lytte til råd fra andre utlendinger med kunnskap om området og finne fram til en myndighet å melde seg for. Han fortalte at det er farlig og uoversiktlig med fem-seks ulike militsgrupper, sier faren til Dagbladet.

Venner og familie av nordmennene er fortvilt over situasjonen som har oppstått.

De har fortalt Dagbladet at mennene var på oppdrag for Forsvaret, noe som blir kategorisk avvist av major Bent-Ivan Myhre i Forsvarsdepartementet.

Dagbladet.no kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling